RIK: Vučić ubedljiv, SNS u padu, tri patriotske liste u Skupštini

Najvećim iznenađenjem izbora smatra se to što su čak tri patriotske liste prešle cenzus, kao i pad rejtinga vladajuće Srpske napredne stranke u odnosu na prošle izbore

Na osnovu rezultata sa 95,08 odsto biračkih mesta koje je obradila Republička izborna komisija (RIK), trenutno najviše glasova na izborima za predsednika Republike ima kandidat Aleksandar Vučić, sa 58,76 odsto, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Sledi kandidat koalicije „Ujedinjena opozicija” Zdravko Ponoš sa 18,15 odsto, zatim kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,96 odsto, kandidat i lider Dveri Boško Obradović sa 4,4 odsto, kandidatkinja i lider Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski sa 4,28 odsto glasova.

Na šestom mestu po broju osvojenih glasova je kandidatkinja koalicije „Moramo” Biljana Stojković koja je osvojila 3,16 odsto, kandidatkinja koalicije Suverenisti Branka Stamenković 2,03 odsto i kandidat Srpske desnice Miša Vacić 0,88 odsto, prenosi Tanjug.

Prema podacima RIK-a, izlaznost je 58,7 odsto.

Na osnovu 95,14 odsto biračkih mesta koje je obradila Republička izborna komisija (RIK), trenutno najviše glasova na parlamentarnim izborima – 42,95 odsto, ima koalicija okupljena oko SNS „Zajedno možemo sve”, što je oko 120 poslanička mesta.

Na drugom mestu je koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije” sa 13,55 odsto, što je 37 poslaničkih mesta, a na trećem lista „Ivica Dačić – Premijer” sa 11,53 odsto glasova, odnosno 32 poslanička mesta.

Koalicija „Nada za Srbiju” ima 5,39 odsto, u poslaničkim mestima to je 15, Dveri-POKS 3,84 odsto, odnosno 10 poslaničkih mesta, Zavetnici 3,75 odsto – 10 mesta, Moramo ima 4,61 odsto – 12 poslaničkih mesta.

Suverenisti 2,27 odsto, koalicija „Ajmo ljudi” 1,67 odsto, Otete bebe Ana Pejić 0,82 odsto, Srpska radikalna stranka 2,17 i svi oni, prema poslednjim podacima, nisu prešli cenzus, što znači da su ostali bez poslaničkih mesta.

Kada je reč o manjinama, Savez vojvođanskih Mađara za sada ima 1,61 odsto, što je šest poslaničkih mesta, Muftijin amanet 0,89 odsto – tri mesta, Zajedno za Vojvodinu 0,63 odsto – dva, SDA Sandžaka 0,54 odsto – dva mesta, Alternativa za promene 0,09 odsto – ostala je bez mesta u Skupštini, Koalicija Albanaca 0,27 odsto – jedno mesto, Romska partija 0,17 odsto i Ruski manjinski savez 0,25 odsto, i te dve manjine su ostale bez poslaničkih mesta.

Prema podacima RIK-a, izlaznost je 58,61 odsto na parlamentarnim izborima.

Izvor Politika, 4. april 2022. 

CRTA: Tesno u Beogradu

Posmatračka misija „CRTA“ objaviće danas rezultate izbora koji su održani u nedelju.

Vujo Ilić rekao da nije bilo jednostavno izveštavati o izlaznosti i rezultatima izbora, te da su sinoć imali rezultate o parlamentarnim izborima i predsedničkim.

„Izlaznost na beogradskim izborima je bila 57,2 odsto. Što je nešto niže u odnosu na predsedničke i parlamentarne. Što se tiče samih rezultata, u odnosu na ono što smo imali sinoć, nije stanje promenilo – Vučić je osvojio 57,7 odsto. Na parlamentarnim izborima sedam lista je prešlo cenzus i četiri manjinske… Na beogradskim izborima je situacija bila dosta napetija i razlike su bile mnogo manje između lista. Na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, SNS je osvojila 38,1 odsto glasova i imaće 48 mandata, lista koju je vodio Vladeta Janković će imati 26 mandata, lista „MORAMO“ 13 mandata, SPS 8 mandata, NADA 7 mandata, Zavetnici 4 i Dveri 4 mandata. Ostale liste nisu prešle cenzus i ne mislimo da će preći cenzus, na osnovu naših podataka“, rekao je Ilić.

Programski direktor „CRTE“ Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za medije da su kasno noćas, na osnovu 90 odsto uzorka, mogli da saopšte kakvi su rezultati u Beogradu.

„Što se tiče izbornog dana, Crta je stava da je on prošao u atmosferi punoj tenzija, koji su se povremeno manifestovali kroz fizičko nasilje. Ovo je očekivani ishod kontinuiranog urušavanja izbornog procesa. Izborni proces nije samo izborni dan, najveći deo štete je učinjen pre samo izbornog dana, u negativnoj sinergiji partija koji su nezakonito, nedemokratskim sredstvima sticali podršku i neprofesionalnosti najvećih medija u Srbiji. Na pet odsto biračkih mesta je ozbiljno ugrožen izborni integritet, ali to ne može utiče na ishod izbora u Srbiji“, rekao je on.

Nedeljković je rekao da je bilo vidljivo , naročito u većim urbanim sredinama, kako su postojali birači koji su hteli da glasaju nakon 20 sati, imajući u vidu da su se zatekli u redu za glasanje, ali da im to pravo nije omogućeno.

„Na 27 odsto biračkih mesta u Beogradu je bilo birači koji su hteli da glasaju, ali na 12 odsto mesta im to nije omogućeno“, naveo je on.

Pavle Dimitirijević je rekao da su posmatrači CRTE us sedam slučajeva bili posmatrači nezakonitih radnji.

„To je bilo u Surčinu, Šapcu, Kuli, Majdanpeku, Kuli, Beočinu i Železniku u Beogradu. Radilo se o slučajevima ‘bugarskog voza’, kupovini glasova… Zbog kvaliteta prikupljenih informacija, Crta je ove slučajeve prijavila policiji. Ovo je najveći broj prijavljenih slučajeva od kad pratimo izbore, od 2016. godine. Takođe, ovo je najveći broj pritisaka na naše posmatrače od kad pratimo izbore“, navodi on.

 

Izvor Nova S, 4. april 2022. 

Vučić: Veliki uticaj ukrajinske krize

Predsednički kandidat i lider SNS Aleksandar Vučić obratio se građanima iz izbornog štaba. Prema prvim rezultatima, Vučić ubedljivo vodi na predsedničkim izborima, a njegova lista ima više od 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Vučić je, obraćajući se medijima, poručio da je procena SNS da je na izbore izašlo 3.840.000 ljudi, što je ogroman broj.

„Gotovo svuda, sem nepotrebnih i besmislenih tenzija oko nevažnih stvari, sve je proteklo u najboljem redu. Što se tiče nepravilnosti, želim ljudima da kažem da su to sitnice i zadovoljan sam što su ljudi masovno izašli i potvrdili demokratsku prirodu izbora. Čestitam političkim takmacima – rekao je Vučić.

Uticaj ukrajinske krize bio je, dodaje, veliki na izbore, Srbija se dramatično „pomerila udesno“, a lista SNS zahvaljujući odgovornom ponašanju ima i manje glasova.

„Vladu nećemo formirati sa neodgovornima. Srbija treba da se opredeli sa kime će u budućnost, a pre nego što napustim čelo SNS razgovaraće se sa svim političkim faktorima, čak i sa onima koji su se činili najudaljenijima od nas, jer su pred nama teška vremena – rekao je Vučić.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, prema podacima SNS, a sa podacima sa KiM i najvećim delom inostranstva, lista „Zajedno možemo sve“ osvojila je 44 odsto glasova, lista „Za ujedinjenu Srbiju“ osvojila je 13,6, Ivica Dačić 11,4, Miloš Jovanović 5,3, Moramo 4,7, a 3,8 osvojili su Zavetnici i Dveri, dok su 2,2 i 2,3 Radikali i Suverenisti.

„Interesantno je da su nam gradski rezultati nešto bolji – rekao je Vučić.

Govoreći o predsedničkim izborima, Vučić kaže da je manje nevažećih listića nego na parlamentarnim izborima.

„Ponoš je dobio 17,7 odsto glasova, Jovanović 5,9 odsto, Zavetnici nešto manje od 4,5, a 4,4 Boško Obradović. Stojković 3,15, Stamenković 2 posto, Vacić 0,9 odsto, a ja sam dobio 59,9 do 60,1 odsto – rekao je Vučić, što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

Vučić je izjavio da je ponosan na činjenicu što je uz podršku saradnika uspeo da uradi ono što niko nije u Srbiji.

„Imam i tremu i nije mi svejedno, ali jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu. U drugom mandatu je dobijena značajno veća podrška – rekao je Vučić.

Kako je izjavio, posle Nikole Pašića, on je jedini koji je najduže u Srbiji bio na vlasti.

„Beskrajno sam zahvalan našim ljudima, narodu na KiM od kojeg sam dobio više od 90 odsto glasova. Našem narodu u RS gde sam dobio gotovo 90 odsto glasova – rekao je Vučić.

 

Foto: Snimak ekrana/Pink TV

 

Izvor Politika, 3. april 2022. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u