Жена подиже новчанице рубље са банкомата у Москви (Фото: REUTERS/Maxim Shemetov)

Rusija prvi put u istoriji strani dug isplatila u rubljama

Konvertovanje u devize neće biti moguća pre nego što Rusiji vrate pristup zamrznutim deviznim računima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva

Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je da je prvi put u rubljama izvršilo obaveze po osnovu suverenih evroobveznica prema stranim vlasnicima u iznosu od 649,2 miliona dolara.

Kako je precizirano, strana korespondentska banka odbila je da izvrši nalog za isplatu prihoda od kupona i isplatu nominalne vrednosti po osnovu ruskih evroobveznica sa rokom dospeća 2022. godine i za isplatu kupona za evroobveznice sa rokom dospeća 2042. godine u ukupnom iznosu od 649,2 miliona dolara za 4. april 2022. godine, koji je poslat u skladu sa emisionom dokumentacijom 30. i 31. marta.

S tim u vezi, u cilju izvršavanja dužničkih obaveza Rusije po osnovu pomenutih obveznica, kao i u cilju poštovanja interesa vlasnika tih hartija od vrednosti, rusko Ministarstvo finansija je moralo da uključi rusku finansijsku instituciju kako bi se realizovala neophodna plaćanja.

„Ministarstvo finansija Rusije je 4. aprila prebacilo novčana sredstva nebankarskoj kreditnoj organizaciji ‘Nacionalni depozitar za poravnanje’ za realizaciju tih uplata u ruskoj valuti prema zvaničnom kursu Banke Rusije za 4. april 2022. godine, u skladu sa ukazom predsednika Rusije od 5. marta, na račune svojih klijenata depozitara za obračune sa svim držaocima dužničkih instrumenata“, precizirano je u saopštenju.

Prema tome, kako se dodaje, pomenute obaveze po osnovu obligacija Rusija-2022 i Rusija-2042 u potpunosti su izvršene.

Međutim, konvertovanje u devize neće biti moguća pre nego što Rusiji vrate pristup zamrznutim deviznim računima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

„Vraćanje Rusiji pristupa deviznim računima stvoriće preduslove za to da ruske finansijske vlasti donesu odluke koje omogućavaju ulagačima da sa tih računa konvertuju sredstva u rublje u stranu valutu po kursu na dan isplate, predviđeno emisionom dokumentacijom za obveznice“, ističe Ministarstvo finansija.

Kao odgovor na pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

 

Izvor Sputnjik, 6. april 2022.

 

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u