Табла на улазу у зграду САНУ у Кнез Михаиловој улици у Београду (Фото: Снимак екрана/ТВ Храм)

M. Kremenović: Sarajevom kruži bauk izmišljenog memoranduma

Nakon pisma Turkovićeve upućenom svetskim zvaničnicima, SANU ponavlja da „memorandum 2” ne postoji, te dodaju da je „bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja”

„BiH je toliko nefunkcionalna zemlja da se čak ne bi ni kvalifikovala da učestvuje u inicijativi ’Otvoreni Balkan’”, rečenica je koju je nedavno pred novinarima u Sarajevu izgovorio Gabrijel Eskobar, izaslanik državnog sekretara SAD, koja spada u grupu desetina sličnih izjava visokih zapadnih diplomata u kojima se pri opisivanju BiH koriste termini kao što su nefunkcionalnost, neodrživost i podeljenost.

Ipak, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković obavestila je svetske zvaničnike i požalila se svetu na navodne intencije Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje su, kako tvrdi ova funkcionerka Izetbegovićevog SDA, zapisane dokumentu koji u Sarajevu nazivaju „memorandum dva” i po kojima je srpska akademija sugerisala političarima u RS da međunarodnoj javnosti neprestano moraju da stavljaju do znanja kako je BiH nefunkcionalna zemlja. Turkovićeva je pismo uputila, između ostalih, i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, kao i sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, i u njemu tvrdi kako neki zvaničnici RS godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija, nazivajući ih „nefunkcionalnim”, „nemogućim”, a BiH „propalom državom”.

Turkovićeva tvrdi kako je ova „kampanja” posledica „memoranduma 2” SANU iz 2011. godine, pa potom citira delove navodnog dokumenta, tvrdeći kako u njemu piše da je „veoma značajno da političari RS jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu, a tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom”, te onemogućavati institucije BiH u radu.

Navodni memorandum verovatno ne znači mnogo Guteresu, ali u Sarajevu ⎯ iako je od rata prošlo trideset godina ⎯ verovatno pamte kako je Memorandum SANU korišćen i u Haškom sudu kao dokaz da su zbivanja u BiH bila inspirisana iz Beograda, što je odgovaralo bošnjačkoj politici koja je u tom periodu nastojala da delegitimizuje srpsku inteligenciju i poveže je sa zločinima pojedinaca, pa verovatno i sada pokušavaju da poentiraju po obrascu i propagandi, kad je, u odsustvu dokaza da su naređenja izdavana iz Beograda, uvek dobro poslužio dokument srpske akademije, kako bi se Srbija dovela u vezu s građanskim ratom u BiH i dokazalo da Beograd stoji iza svega. Izgleda da i danas, u nedostatku drugih argumenata kojima bi odgovorili na teze iz Republike Srpske da su Ustav BiH i Dejtonski sporazum ugroženi, Sarajevo sa setom gleda na političke manevre koji su im na međunarodnom planu uspevali pre četvrt veka.

I Denis Zvizdić, donedavni član SDA i tadašnji predsedavajući predstavničkog doma parlamenta BiH, izneo je nedavno saznanja o postojanju takvog dokumenta, ali su iz SANU su naveli da je reč o patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakvo utemeljenje u delovanju akademije.

Nakon pisma Turkovićeve, Izvršni odbor SANU demantovao je postojanje bilo kakvog „memoranduma 2”, koji se povodom 30 godina od početka rata u Sarajevu pominje u tom pismu. Ponavljaju da „memorandum 2” ne postoji, te dodaju da je „bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja”. Napominju da se „citiranjem iskonstruisanih tekstova ne može stvoriti utisak dokumentarnosti”.

Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara objavilo je da je Turkovićeva povodom „30. godišnjice početka opsade Sarajeva” uputila pismo svetskim zvaničnicima u kojem, između ostalog, navodi da je BiH posle 30 godina izložena bezbednosnoj i političkoj pretnji koja nije otklonjena, niti je prestala, već i dalje preti da izazove širu destabilizaciju.

 

Autor Mladen Kremenović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/TV Hram

 

Izvor Politika, 8. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u