Ukrainian veterans of the Azov Battalion, formed by a white supremacist and banned from receiving U.S. aid, attend a rally in Kyiv on March 14, 2020.Vladimir Sindeyeve / NurPhoto via Getty Images

Obraćanje pripadnika Azova uzdrmalo grčki parlament

Neočekivano pojavljivanje pripadnika neonacističke grupacije tokom video obraćanja Zelenskog izazvalo opšte osude u političkoj javnosti

Obraćanje ukrajinskog predsednika grčkom parlamentu propraćeno je skandalom na ovdašnjoj političkoj sceni, jer se, uz Zelenskog, u video-poruci poslanicima i grčkoj javnosti nenajavljeno obratio i pripadnik neonacističkog odreda „Azov”. U skupštini, u kojoj je deo pripadnika opozicionih partija unapred bojkotovao obraćanje Zelenskog, niko nije očekivao da će se politički govor koji je u ovdašnjoj javnosti trebalo da predstavlja podršku ukrajinskom narodu i nepovredivosti teritorijalne celovitosti i suvereniteta Ukrajine pretvoriti u incident posle pojavljivanja pripadnika „Azova”.

Da će se zbog toga na predsednika parlamenta i vladu sručiti salva optužbi za, kako su to preneli ovdašnji mediji, sramotu koja je priređena Grčkoj, jer je predsednik parlamenta morao da zna šta uvek dobro pripremljeni Zelenski, koji se obraća celom svetu, sprema kao scenario u Atini. Opšte je mišljenje da, ukoliko je deset minuta pre početka sednice parlamenta bilo poznato da će se poslanicima obratiti i pripadnik bataljona „Azov”, desničarske, ekstremističke i neonacističke jedinice Ukrajine sa sedištem u Marupolju, onda je to obraćanje moralo da bude zaustavljeno.

Obraćanje Zelenskog, koga je premijer Kirijakos Micotakis pozvao da se obrati parlamentu i koji je apelovao na pomoć i podršku Grčke, prisutni poslanici dočekali su stojeći i aplauzom. Međutim, pojavljivanje videa u kojem je govorio nekakav Mihalis, tvrdeći da je poreklom Grk i da je pripadnik „Azova”, izazvalo je muk u sali.

Negativna reakcija opozicionih partija i medija bila je momentalna. Cipras, koji je u sali predvodio samo polovinu prisutnih poslanika partije, nazvao je ovaj incident „provokacijom i istorijskom sramotom”, istakavši da je „solidarnost s ukrajinskim narodom jasno pokazana, ali da jedan nacista ne može da govori u grčkom parlamentu”. Opozicioni Kinal smatra da je reč o „primeru neodgovornosti kako se vlada odnosi prema pitanjima od prvostepene važnosti”, dok Komunistička partija, kao i druge manje opozicione stranke, smatra da je – „sramota dodatno osramoćena”.

Zelenski je, komentarišu ovdašnji listovi, baš u Atini prešao „crvenu liniju”. Zvanični predstavnik vlade ogradio se od istupanja pripadnika „Azova”, nazvavši ga „nepravilnom i neumesnom greškom” i istovremeno optužujući Sirizu da nepošteno koristi priliku da vladu napadne za svaku grešku. Po njegovom mišljenju, mnogo je veća sramota činjenica da, kad je reč o ukrajinskoj krizi, opozicija ne zauzima jasan stav, već insistira na podelama. Janis Ikonomu pritom misli na većinski stav opozicije koja je osudila napad na Ukrajinu, ali je istupila protiv slanja oružja i bilo kakvog vojnog mešanja Grčke. Predstavnik vlade podvlači da je došlo vreme za jasne odluke: „Ili smo s Ukrajincima koji se bore za slobodu ili s putinskim okupatorima”.

Spiker parlamenta Konstantinos Tasulas, koji je već pozvan da objasni ovaj incident, pravda se činjenicom da je video-zapis stigao samo deset minuta pre početka sednice. To znači da očigledno nije pregledan. Partije traže odgovor na pitanje ko je onda u parlamentu znao za istupanje pripadnika „Azova”, dok Tasulas insistira da je govor Zelenskog istorijski događaj i da ne treba dozvoliti da incident ide naruku ruskoj propagandi.

Ukrajinska ambasada u Atini saopštava da „Azov” nije neonacistička paramilitarna organizacija, već sastavni deo ukrajinske garde, pod strogom kontrolom odgovarajućeg ministarstva, a da su „sve tvrdnje o njihovim navodnim dejstvima i ideologiji sastavni deo ruske propagande”. Ove navode potkrepljuje i grčki konzul u Mariupolju Kostas Onisenko, koji poručuje sunarodnicima da su pripadnici „Azova” u potpunosti potčinjeni ukrajinskoj armiji i naredbama vlade. Kako prenosi „Iefemerida”, Onisenko kaže da „oni nisu oličenje nacizma u Ukrajini, kako tvrde ruski izvori, posebno predsednik Putin, koji svoju fašističku operaciju opravdava potrebom denacizacije Ukrajine”.

 

Autor: Jasmina Pavlović Stamenić

 

Izvor Politika, 10. april 2022. 

 

Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u