Savo Štrbac: Zašto Tesli nije mesto na hrvatskom evru

Najkontroverzniji i moralno uznemirujući aspekt hrvatske odluke jeste postavljanje njegovog lika preko simbola hrvatske šahovnice

U želji da sprečimo postavljanje lika Nikole Tesle sa šahovnicom na kovanice evra, „Veritas” se 16. marta o. g. pismima obratio: šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, Evropskoj komisiji i  generalnom sekretaru saveta Jep Tranholm-Mikelsenu, Evropskoj centralnoj banci i njenom direktoru Hans-Joakimu Klukersu i direktoru Centra „Simon Vizental” Efraimu Zurofu.

Kako je uopšte došlo do odluke da se lik Tesle stavi na hrvatsku stranu kovanica evra?

Prema saopštenju središnje hrvatske banke iz jula prošle godine, Tesla je odabran za motiv „na temelju brojnih predloga građana koji izrazito cene genij ovog izumitelja rođenog u Hrvatskoj, u mestu Smiljanu, u Lici, gde je smešten i Memorijalni centar ’Nikola Tesla’”. Doznajemo i  da je na osnovu internetske ankete građana Teslin lik predložilo 22,8 odsto svih anketiranih.

Iz istog saopštenja doznajemo i da će šahovnica kao motiv biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali motivi će na apoenima biti raspoređeni ovako – na kovanici od dva evra biće prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centi biće motiv glagoljice. Te kovanice treba da budu spremne kada Hrvatska 1. januara 2023. uđe u evrozonu, odnosno kao monetu da počne da koristi evro.

Narodna banka Srbije ocenila je hrvatsku odluku kao „prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasleđa srpskog naroda”.

Na negativne reakcije Narodne banke Srbije reagovali su Hrvatska narodna banka i predsednici hrvatske vlade i države. Iz HNB su upozorili da Srbija nije u poziciji prigovarati, jer to po evropskim regulama mogu samo članice Evropske unije koje koriste evro. „Mi nikoga nikome ne uzimamo, nego smatramo da je izbor Nikole Tesle – bez obzira što je on u smislu svoje nacionalnosti Srbin, naprotiv – to je još jedna velika gesta Hrvatske, i ja vidim to samo kao plus… Da sam ja na čelu Narodne banke Srbije rekao bih – bravo”, poručio je hrvatski premijer Plenković. „Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i ljubav je bila vrlo nejasna. Svojatati Teslu – možda to nije pošteno ni od strane Hrvatske, a od Srbije još manje. On je kulturna, misaona, znanstvena i kognitivna baština čovečanstva”, izjavio je predsednik Milanović.

Istim povodom, a sugerišući mogući kontekst hrvatske odluke o dizajnu nacionalne strane kovanica evra, hrvatski politički analitičar, Žarko Puhovski,  pojašnjava: „U Hrvatskoj su kod odlučivanja o likovima i simbolima koji će se nalaziti na evru pošli od toga da ipak nešto treba dati ustašama – to je kuna (kuna je prvi put uvedena kao nacionalna moneta za vreme NDH, a drugi put 1994, primedba autora), i nešto uzeti Srbima, a to je Tesla, i to mi se čini da je u mnogo čemu očekivano.”

Početkom februara o. g. održana je sednica Nacionalnog vijeća za uvođenje evra kojom je predsedavao premijer Plenković, a glavna je tema bila dizajn hrvatskih kovanica evra i centa, za koji su odabrani motivi: hrvatske šahovnice, geografske karte RH, kune, Nikole Tesle i glagoljice. Od guvernera HNB doznajemo da će početkom leta, kad se očekuje odluka Saveta ministara EU o pristupanju Hrvatske evropodručju, biti iskovano milion primeraka svake kovanice, a sve će koštati 900 miliona kuna (oko 120 miliona evra).

Odluka Hrvatske o dizajnu njenih kovanica evra, prema „Veritasovim” informacijama, još nije konačna. Naime, na njihovu odluku saglasnost daje Evropska centralna banka, a konačnu odluku donosi Savet ministara EU. Doznali smo i to da će se o naličju hrvatske kovanice evra odlučivati krajem oktobra ili u novembru o. g.

A zašto tražimo da se zabrani stavljanje lika Nikole Tesle na hrvatske kovanice evra?

Evo nekoliko nepobitnih činjenica zbog kojih je ovakav hrvatski predlog duboko zabrinjavajući za nacionalno osećanje srpskog naroda, a takođe se protivi i moralnim principima i vrednostima EU.

Naime, spor o ovom pitanju neminovno nastaje kada se dotaknemo mesta rođenja Tesle. Činjenica je da je rođen u Smiljanu – mestu koje danas pripada teritoriju Republike Hrvatske. Međutim, činjenica je i da je to mesto u vreme Teslinog rođenja pripadalo teritoriji Vojne krajine u tadašnjoj Austrijskoj carevini, i da on nikada nije živeo u Hrvatskoj ili imao bilo kakav oblik njenog državljanstva.

Svi se možemo složiti da Tesla i njegovo delo pripadaju celom čovječanstvu i da prevazilaze okvire jednog naroda ili države u kojoj je rođen ili države gde je proveo veći deo života. Ali ako uzmemo u obzir izjave samog Tesle, moralno smo dužni da poštujemo činjenicu da se on uvek izjašnjavao da je po poreklu Srbin.

Najkontroverzniji i moralno uznemirujući aspekt hrvatske odluke jeste postavljanje njegovog lika preko simbola hrvatske šahovnice, što je ravno hororu. To je isti simbol koji su hrvatske ustaše koristile prilikom ubijanja i proterivanja Srba iz Smiljana, njegovog rodnog mesta u kojem je 1835. živelo 479, a 2018. samo dva Srbina. Formacije u uniformama sa tim simbolom srušile su i Crkvu Sv. Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je kršten Tesla. Ovaj isti simbol je inspirisao i one koji su porušili pravoslavnu crkvu Sv. Velikomučenika Georgija u Gospiću, u kojoj je kao sveštenik služio Teslin otac Milutin, koja je bila obnovljena 1964, da bi ponovo bila srušena do temelja u ratu devedesetih. I spomenik Nikoli Tesli na Trgu Nikole Tesle u Gospiću, rad čuvenog vajara Frana Kršinića, miniran je 16. februara 1992. Teslina rodna kuća u Smiljanu, koja je obnovljena posle Drugog svetskog rata i pretvorena u spomen-muzej, opustošena je i u ratu devedesetih. Sve su to radile formacije koje su, takođe, nosile hrvatsku šahovnicu kao njihov nacionalni simbol.

Neki bi mogli naivno zaključiti da stavljanje lika Nikole Tesle na kovanice evra može doprineti pomirenju u regionu. To bi možda i bilo moguće da su u obzir uzete istorijske činjenice i da su poštovana osećanja srpskog naroda. Ali nisu.

Mi u „Veritasu” smo duboko ubeđeni, uvereni da takvo ubeđenje  delimo i s velikom većinom Srba bez obzira na to odakle potiču i gde trenutno žive, da je  hrvatska odluka loše isplanirana i da ima potencijal da izazove dalju ozlojeđenost i neprijateljstva u regionu. I što je najvažnije odluka Hrvatske nema uporište ni u pravdi ni u pravičnosti.

Zbog toga smo u uvodno naznačenom pismu zamolili adresate da uzmu u obzir sve činjenice i razloge koje smo naveli protiv stavljanja lika Nikole Tesle preko šahovnice na naličje evra i da pristupe ovoj temi nepristrasno i pošteno.

Očekujemo da nam se sa sličnim manifestacijama pridruže i ostale organizacije, institucije i pojedinci iz Srbije, regiona, pa i šire. Možda zajedno i uspemo da sprečimo nespojivo – Tesla preko šahovnice na evropskoj moneti.

 

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas”

 

Izvor Politika, 9. april 2022.

 

Foto: Tanjug/Goranka Vranić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u