AP: Srbija prva u Evropi dobila kineske rakete; Peking: Redovna isporuka

Isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO-a, Turske i Bugarske, eksperti vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu, navodi AP

Američka agencija AP navodi da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navode, tajnoj operaciji koja se odigrala ovog vikenda.

Asošijejted pres (AP), pozivajući se na medije i vojne eksperte, navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja–vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Agencija tvrdi da su kineski tereti avioni sa vojnim oznakama fotografisani na beogradskom aerodormu „Nikola Tesla“.

Isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO-a, Turske i Bugarske, eksperti vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu, navodi AP.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim „patriotom“ ili ruskim S-300 sistemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja poseduje kineske projektile, dodaje se u tekstu AP.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je juče prisustvovao vojnoj vežbi „Vatreni štit 22“, najavio je da će u utorak ili sredu biti predstavljeno najmoćnije oružje koje Srbija ima.

„Narednih dana prikazaćemo novi ponos Vojske Srbije, nešto što pojačava naše borbene sposobnosti koja je danas mnogostruko snažnija nego što je bila i značajan je odvraćajući faktor za one koji bi pokušali da ugroze stabilnost Srbije“, naglasio je Vučić.

 

Izvor: RTS, 10. april 2022.

 

Peking: Redovna isporuka

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan rekao je danas da su vojni avioni iz te zemlje koji su u subotu sleteli u Beograd dopremili „redovnu vojnu isporuku Srbiji” u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje.

Džao je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da „nema nikakve veze sa trenutnom situacijom”, ne iznoseći više detalja, prenosi Asošiejted pres.

Ta američka agencija juče je javila da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navodi, tajnoj operaciji koja se odigrala tokom vikenda.

Pozivajući se na medije i vojne eksperte, AP navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Američka agencija je dodala da eksperti isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO, Turske i Bugarske vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim Patriotom ili ruskim S-300 sistemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila, dodaje se u tekstu AP, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 11. april 2022.

 

Foto: AP

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u