Putin: Pregovori su u ćorsokaku, ispunićemo sve ciljeve operacije u Ukrajini

Sankcioni „blickrig“ Zapada protiv Rusije nije uspeo, finansijski sistem i industrija u zemlji funkcionišu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Oružane snage Rusije u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koristeći najsavremenije vrste naoružanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.

„Naši oficiri danas učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu u Ukrajini. Pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa. Deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koriste najsavremenije vrste naoružanja sa jedinstvenim karakteristikama koje nemaju analoge u svetu“, istakao je Putin.

„Tako će i biti. Nema nikakve sumnje“, rekao je Putin tokom razgovora sa radnicima kosmodroma, komentarišući želju jednog od njih da ciljevi i zadaci operacije budu ispunjeni.

Prema njegovim rečima, ova operacija „ima apsolutno jasne i plemenite ciljeve“.

Putin je podsetio da je već u prvom govoru o specijalnoj vojnoj operaciji odmah izneo njene ciljeve.

„Pomoć ljudima u Donbasu, narodu Donbasa koji smo priznali, bili prinuđeni da to učinimo, jer su kijevske vlasti podstaknute Zapadom odbile da ispoštuju Minske sporazume čiji je cilj bilo mirno rešavanje problema Donbasa“, dodao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini preduzima mere za osiguravanje sopstvene bezbednosti.

„Ono što radimo je da pomažemo ljudima, spasavamo ljude s jedne strane, a sa druge strane, mi jednostavno preduzimamo mere da osiguramo bezbednost same Rusije. Očigledno nismo imali drugog izbora – ovo je ispravna odluka“, rekao je Putin.

Kako je naveo, sukob sa antiruskim snagama koje su se gajile u Ukrajini bio je neizbežan, bilo je samo pitanje vremena.

„Ukrajina je počela da se pretvara u antirusko uporište, tamo su počeli da uzgajaju klice nacionalizma i neonacizma koje su odavno postojale. Namerno su podsticali rast neonacizma i sukob Rusije sa ovim snagama bio je neizbežan, oni su samo birali vreme za napad“, naglasio je Putin.

Putin je podsetio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski javno izjavio da se Kijevu ne dopada nijedna tačka Minska 2, a „drugi zvaničnici su izjavljivali da je primena Minskih sporazuma nemoguća“.

„Oni su od toga javno odustali. Jednostavno je nemoguće bilo nastaviti da se dalje trpi ovaj genocid koji je trajao osam godina“, zaključio je ruski predsednik.

Ne nameravamo da se samoizolujemo

Predsednik je izjavio da je Rusija spremna da sarađuje sa svim partnerima koji pokažu takvu želju i da ona ne namerava da se zatvara.

„Ne nameravamo da se izolujemo. U savremenom svetu generalno je nemoguće nekoga izolovati, a tako ogromnu zemlju kao što je Rusija je definitivno nemoguće. Stoga ćemo raditi sa onim našim partnerima koji žele da sarađuju“, precizirao je Putin.

Putin je na kosmodrom „Vostočni“ doputovao zajedno sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ruski predsednik je na Dan kosmonautike uručio državne nagrade kosmonautima na kosmodromu „Vostočni“. Svečana ceremonija održana je u zgradi kosmodroma.

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2022. 

Putin: Sankcioni blickrig je propao

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su Rusi, Belorusi i Ukrajinci jedan narod, a dešavanja u Ukrajini je nazvao tragedijom. On je poručio da će se Moskva i Minsk suprotstaviti pokušajima Zapada da izoluju dve zemlje.

„Ne razlikujemo posebno gde prestaje Belorusija, gde počinje Rusija. Koliko god to danas zvučalo čudno, mi smo uvek jedan narod – Ukrajina, Belorusija i Rusija“, rekao je predsednik na konferenciji za štampu sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Beloveštensku, Amurska oblast Rusije.

„Ono što se dešava u Ukrajini je tragedija, ali Aleksandar Grigorijevič (Lukašenko) je ispravno rekao: nije bilo izbora. Jednostavno nije bilo izbora, samo je bilo pitanje kada će to početi. I to je sve“, naglasio je Putin. Predsednik Rusije je poručio da će se Moskva i Minsk suprotstaviti pokušajima Zapada da izoluje dve zemlje.

„Uveren sam da je u sadašnjoj situaciji kada su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije i Belorusije totalni sankcioni rat važno produbljivati našu integraciju u okviru Savezne države. I dalje ćemo se suprotstavljati pokušajima da se uspori razvoj naših država ili da se one veštački odseku od globalne ekonomije“, rekao je Putin.

Putin je istakao da se blickrig na koji je Zapad računao prilikom uvođenja sankcija Rusiji nije dogodio.

Istakao je da su pokušaji izolacije dve zemlje apsolutno beskorisni.

„Rusija i Belorusija su tesno povezane ekonomski, tradicionalno, mnogim vezama, nitima, uključujući i industrijsku saradnju. I od tih pokušaja neće biti ništa“, naglasio je ruski predsednik.

Predsednik Rusije je govorio i o ulozi Belorusije u vezi sa pregovorima Rusije i Ukrajine, ocenivši da je Belorusija dobra platforma za te razgovore.

„Zahvaljujući Lukašenku bilo je moguće pokrenuti pregovore“, rekao je Putin.

Prema Putinovim rečima, Rusija se uvek odnosila prema Belorusima kao prema braći za koje je uvek bila spremna da podmetne rame.

„Ništa se nije promenilo“, naglasio je on.

Sankcioni „blickrig“ Zapada protiv Rusije nije uspeo, finansijski sistem i industrija u zemlji funkcionišu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Taj ‘blickrig’ na koji su računali oni koji su neprijateljski raspoloženi prema nama nije se desio, to je očigledno. Naš finansijski sistem i industrija ritmično rade“, ocenio je Putin, istakavši da ruska ekonomija funkcioniše prilično stabilno i efikasno.

Takođe je dodao da računa na to da će na Zapadu prevladati zdrav razum kada je reč o situaciji oko sankcija.

„Čini mi se da bi ipak trebalo da prevlada zdrav razum, ja zaista računam na to“, naglasio je ruski lider.

Po njegovim rečima, ruska ekonomija će se obavezno prilagoditi novonastaloj situaciji u uslovima sankcija. „To je neizbežno“, konstatovao je predsednik Rusije.

Izvor Sputnjik, 12. april 2022. 

Putin: Operacija može i brže, ali ne žurimo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se specijalna operacija Rusije u Ukrajini izvodi „ritmično i mirno“, uz minimiziranje gubitaka.

„Što se tiče samog toka operacije, čujem pitanja, može li brže? Može. To zavisi od intenziteta borbene operacije, intenzitet borbenih dejstava, na žalost, povezan je sa gubicima“, rekao je šef ruske države na konferenciji za štampu sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

„Naš zadatak je da se realizuju, postignu svi ciljevi, da se minimiziraju gubici. Mi ćemo raditi ritmično, mirno, po planu koji je prvobitno predložio Generalštab“, istakao je Putin.

On se složio sa mišljenjem da su SAD spremne da ratuju protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca.

On je istakao da ruski vojnici i oficiri, koji učestvuju u operaciji u Ukrajini, štite Rusiju.

Ruski predsednik je saopštio da nema potrebe da ponavlja ono što je više puta govorio.

„Akcije u određenim regionima Ukrajine su imale za cilj da se vežu snage (za taj region), izvede napad i uništi vojna infrastruktura“, rekao je predsednik Rusije.

„Pažljivo pratim diskusije koje se odvijaju u našem društvu u inostranstvu. Ništa ne treba da krijemo od javnosti, već treba objektivno pratiti borbena dejstva“, izjavio je on.

Zapad ne razume Rusiju

Zapad ne razume da poteškoće samo dovode do ujedinjavanja ruskog naroda, rekao je Vladimir Putin.

„One (zapadne zemlje) veoma su želele da se sve što se dešava odrazi na unutrašnje političke procese u Rusiji. Oni uvek pogrešno procene, ne shvatajući da se ruski narod u teškim uslovima uvek ujedinjuje. Oni će to videti. A kod njih su problemi neizbežni“, konstatovao je ruski lider.

Putin je istakao da zapadne zemlje „i nema žele da stvore probleme, i stvaraju ih“.

„Da, u pojedinim sektorima (ruske ekonomije) neće biti lako, ali izborićemo se sa tim poteškoćama“, poručio je Putin.

„Kao što znate, nemam generalski čin, uopšte vojne činove, ali verno služim narodu“, zaključio je ruski lider na kraju konferencije za štampu.

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2022. 

 

Foto: Mikhail KLIMENTYEV / AFP / Profimedia

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u