SAD i Nemačka se oglasile povodom kupovine kineskog oružja od strane Srbije

Zvanični Berlin i Vašington prokomentarisali su kupovinu kineskih sistema naoružanja od strane Srbije. SAD su upozorile na rizike koje nosi takva kupovina

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, rečeno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta povodom navoda da je u Srbiju dopremana kineska vojna oprema.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je prethodno u Vašingtonu da Amerika nije u mogućnosti da potvrdi subotnju kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit da li je i kakva vojna oprema isporučivana Srbiji iz Kine i da li su za to korišćeni avioni kineske vojske, prenosi Beta.

O tom slučaju prve informacije pojavile su se u subotu na društvenim mrežama, čiji su korisnici objavljivali fotografije letelica većih gabarita koje su nadletale područje prestonice Srbije, piše Glas Amerike, a agencija Asošijeted pres objavila je da su kineskim vojnim transportnim avionima Y-20 Srbiji isporučen kineski raketni sistem čija je izvozna oznaka FK-3.

Jedino što je poznato saopštila je kineska strana i to da je isporučena „uobičajena vojna oprema”.

 

Izvor Politika, 12. april 2022. 

 

Berlin: Srbija da se uskladi sa EU

Nemačka vlada od svih zemalja kandidata za prijem u članstvo EU očekuje da se usaglase sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

To je iz vlade u Berlinu agenciji Rojters odgovoreno na zahtev da komentarišu vest o isporuči kineskog sistema vazduh-zemlja Srbiji.

„Nemačka je primila k znaju izveštaje i očekuje da se ta balkanska zemlja usaglasi sa spoljnom politikom EU ako želi da postane članica”, rečeno je Rojtersu u Berlinu.

 

Izvor Politika, 12. april 2022. 

 

Foto: Tomas Razmus

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u