Šmit iskoristio bonska ovlašćenja i poništio zakon Skupštine RS o imovini

„Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor”, poručio je Dodik

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upotrebio je danas bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Šmit je ovu odluku saopštio danas na pres konferenciji pred zgradom OHR-a, preneo je portal Kliks.ba.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila taj zakon 10. februara, a predsednica RS Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. april 2022.

 

Dodik: Šmit da kupi kartu za Nemačku

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i da tu „ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja”.

Milorad Dodik je, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit saopštio da je upotrebio bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, istakao da „najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije”.

Dodik je u izjavi za Srnu podsetio da je pitanje imovine rešeno 1995. godine u Dejtonu i istakao da „samo neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Kristijana Šmita, može da se bavi pitanjima koja su u Ustavu BiH već rešena”.

Ocenio je da je potez Kristijana Šmita „kič i šund politike na koju su ga naterali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali”, prenosi RTRS.

„Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor”, poručio je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske 10. februara, a predsednica RS Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Joachim Herrmann

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u