N. Kecmanović: Olbrajtova, na krilima rata

Odavno je rečeno „o mrtvima sve najbolje”.  Ako ima izuzetaka onda je jedan od malobrojnih i Madlen Olbrajt

Odavno je rečeno „o mrtvima sve najbolje”.  Ako ima izuzetaka onda je jedan od malobrojnih i Madlen Olbrajt. Većina Srba rekla bi, „o pokojnici sve najgore” kao što je i ona njima „odvratni Srbi!”

Povodom smrti Madlen Olbrajt u gotovo svim beogradskim dnevnim novinama pojavila se štura informacija u neutralnom tonu, sa osnovnim biografskim podacima o izuzetno uspešnoj političkoj karijeri. Da nije rečenice u kojoj se usput spominje da se zalagala za bombardovanje Srpske i Srbije, stekao bi se utisak da nam je najvažnije što je bila prva žena državni sekretar u istoriji SAD.

Duži tekst joj je posvetio beogradski nedeljnik koji je u njenoj autobiografiji istraživao zašto je Madlen Olbrajt mrzela Srbe. I nije ga našao jer ćerka češkog diplomate Jozefa Korela, koji je dugo i uspešno službovao u obe Jugoslavije, cenio je Srbe i obožavao Beograd, nije imala nijedno traumatično iskustvo u beogradskom detinjstvu i ranoj mladosti. Naprotiv! A u autobiografiji ne spominje ni neko svoje kasnije lično razočaranje.

Štaviše, on otklanja i ovdašnja nagađanja o nekoj neuzvraćenoj ili otkazanoj mladalačkoj beogradskoj ljubavi. Ni njen nastavak životnog puta u SAD nije bio posut trnjem: brak sa imućnim Olbrajtom, troje dece, politički uspon do najviše državne funkcije koju može da postigne osoba koja nije rođena u SAD. No, prethodnik Henri Kisindžer, rođen kao Nemac, zasenio je svog predsednika Niksona. Zbignjev Bžežinski, rođen u Poljskoj, kao savetnik za nacionalnu bezbednost kasnije je značio i više i duže nego predsednik Karter

I Madlen Olbrajt bila je i mnogo više nego šef Stejt departmenta, ali ne toliko po svojim intelektualnim i političim sposobnostima. Bila je porodični prijatelj porodice Klinton i imala veliki lični uticaj na predsednika Bilija, koji je tokom desetak godina vladao Amerikom na vrhuncu njene moći i samim tim drmao celom planetom.

Kada su u Ovalnom kabinetu Bele kuće donosili odluke o vojnim intervencijama širom sveta, agresivna i ratoborna Madlen je ohrabrivala sekretara za odbranu Kolina Pauela: „Zašto imamo najmoćniju armiju na planeti ako se kolebamo  da je upotrebimo”. General je vodio računa bar o svojim vojnicima da se ne vrate kući u limenim sanducima, a državnu sekretarku su zvali Klintonovim „psom rata”.

Iako bez formalne funkcije, Madlen je i nakon isteka drugog Klintonovog mandata nastavila da utiče i u Obaminoj, takođe demokratskoj, administraciji preko Klintonove. Hilari ju je nasledila na funkciji i bila apsolutni favorit za novog predsednika SAD sve do neočekivane pobede Donalda Trampa. Četiri Trampove godine, tokom kojih je Madlen mogla samo iz pozadine da radi na rušenju legalnog i legitimnog predsednika, bio je period predaha za Srbiju i Srpsku.

No, pre nego što je demokrata Džozef Bajden i bio inaugurisan, Madlen je živnula na međunarodnoj sceni. Sa akademskim ekspertima Serverom i Bugajskim te dva uticajna člana senatskog odbora izlobirala je da se u spoljnopolitičkoj agendi novog predsednika na visokom šestom mestu nađe „povratak nezavršenim poslovima na Balkanu”. A to je praktično najavilo nove američke radove na ukidanju Srpske i otimanju KiM.

Da je zloćudni uticaj Madlen Olbrajt nadilazio neprijateljstvo samo prema Srbima, svedoči izjava iz vremena zlatnog doba jedine supersile i njene vlastite karijere. „Nije pravedno da neizmerne sibirske prirodne resurse koristi samo jedna zemlja, jer pripadaju celom čovečanstvu!” Iako i Rusi i Kinezi često spominju da je bombardovanje Srbije bez saglasnosti SB UN za njih bilo upozorenje dokle su SAD spremne da idu, već ova izjava M. O. bila je više nego jasna sažeta poruka. A kada je drugom prilikom trijumfalno dodala „Mi imamo pravo i da bombardujemo jer mi smo Amerika!”, zaokružila je scenario …

Opkoljavanje Rusije raketnim bazama NATO-a, zatim bombardovanje i otimanje delova zemlje u kojima su koncentrisani gasni, naftni i rudni praktično neiscrpni resursi, izmišljotine o ruskim hakerima koji su režirali pretprošle američke izbore, o malignom ruskom uticaju na Balkanu, o tome da Srbija ne može sedeti na dve stolice, o SPC kao ključnom faktoru širenja opakog „srpskog sveta”, bili su „argumenti” uvodne medijske satanizacije Rusije i njenih srpskih prijatelja. Međutim, jedno su dugogodišnje pripreme za realizaciju projekta Madlen Olbrajt, a sasvim drugo realizacija koja se, evo, spotakla u Ukrajini. Sibirsko prirodno bogatstvo je, umesto američkog plena, postalo rusko oružje, moćnije od supersoničnog.

Ipak, izjava koju je Madlen Olbrajt dala nakon angloameričke invazije na Irak spada u antologiju nečoveštva. Na novinarsko pitanje o stravičnom bilansu žrtava intervencije među kojima su i hiljade iračke dece, odgovorila je: „To ipak nije prevelika cena za širenje demokratije.” Da morbidni cinizam pred kojim zastaje da bude veći, invazija je pokrenuta zbog Sadamovih fabrika za proizvodnju hemijskog oružja, za koje je već u toku osvajanja Bagdada utvrđeno da ne postoje. A danas već znamo da je u Ukrajini postojalo 19 američkih laboratorija za biološko oružja, u čijem formiraju je bio deoničar  Bajdenov sin Hanter. Da ni Madlen, pored globalnih projekata u interesu čovečanstva i žrtvovanja tuđe dece za širenje demokratije, nije zapostavila svoje ćerke naslednice, svedoči njen visoko profitabilni biznis sa mobilnom telefonijom na Kosovu. I generala Klarka su Šiptari takođe nagradili unosnim poslovima. Genšer je na poklon dobio vilu na Jadranu. Pedi Ešdaun – na Boračkom jezeru. Zanimljivo je da kada to izbije na videlo, nagrađeni zameću trag prodajom darova po realnoj ceni u kešu. I nastavljaju sa pričom kako je borba protiv korupcije uslov evroatlantskih integracija balkanskih zemalja, sa naglaskom na Srpsku i Srbiju.

Sve u svemu suvišno je dalje tragati za odgovorom zašto je Madlenka  toliko mrzela Srbe. Nije volela ni Ruse, ni Iračane, ni Amerikance, ni bilo koga drugog. Naprotiv, sve ih je mrzela. Bilo joj je dovoljno da voli Klintonove, Bilija i Hilari, i oni nju, te naravno, brižna da ih materijalno zbrine. Kada su joj aktivisti češke organizacije „Prijatelji Srba sa Kosova” prišli 2012. na promociji autobiografije u Pragu sa spiskom žrtava bombardovanja NATO-a na KiM proderala se: „Napolje, gubite se vi odvratni Srbi!”   Zao duh M. O. lebdi nad Evropom.

 

Izvor Politika, 14. April 2022.

 

Foto: Richard Drew/AP

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u