Service members of pro-Russian troops are seen atop of an armoured vehicle with the symbols "Z" painted on its sides in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 24, 2022. Reuters/Alexander Ermochenko

Počela druga faza ruske vojne operacije u Ukrajini

Uvidom u mape sa rasporedom ruskih i ukrajinskih snaga uočava se da će bitka za Donbas biti odlučena u Kramatorsku i Konstantinovki. To su gradovi gde bi trebalo da se spoje ruske trupe koje nastupaju od Izjuma i Donjecka

Ruska vojska je završila pregrupisavanje snaga posle povlačenja sa severa Ukrajine i ušla u bitku za Donbas. Rusi napadju duž fronta širokog 480 kilometara  i samo tokom prošle noći širom Ukrajine u raketnim i artiljerijskim udarima pogođeno je 1260 ciljeva. Raketama je gađano 60 meta od toga 13 u Donbasu, uključujući i ciljeve u gradu Slavjansku.

Pokreti ruskih trupa su zabeleženi i u oblasti Harkova čija okolina je takođe na meti artiljerije. Ruska vojska masovnom upotrebom klasične artiljerije i raketnih sredstava nastoji da ukrajinske snage na prvoj liniji fronta odseče od pozadine. Ako uspe u tome, Rusi imaju širok prostor manevrisanja oklopnim jedinicama koje će imati i podršku vazdušnih snaga. Za razliku od borbi u okolini Kijeva, ruska avijacija sada može da izvršava više naleta jer su aerodromi u neposrednoj blizini. Očekuje se i da će piloti biti znatno agresivniji u napadima duž linije borbi jer mogu da računaju na blizinu svojih trupa i izvlačenje u slučaju eventualnog obaranja.

Uvidom u mape sa rasporedom ruskih i ukrajinskih snaga uočava se da će bitka za Donbas biti odlučena u Kramatorsku i Konstantinovki. To su gradovi gde bi trebalo da se spoje ruske trupe koje nastupaju od Izjuma i Donjecka. Što se brže zatvore klješta to će više ukrajinskih snaga biti opkoljeno u kotlu Donbasa. Tu su najbolji vojni efektivi Ukrajine i ako ona ostane bez njih, dalji otpor više nema smisla. Sve nakon toga biće nepotrebna agonija.

Vojni analitičari postavljaju pitanje hoće li bitka za Donbas biti gotova do 9. maja i Dana pobede nad fašizmom. Na Zapadu smatraju da će nastavak borbi nakon ovog datuma biti poraz za Putina. Jedni smatraju da pobeda do tada nije realna zbog umora ruskih trupa koje su se povukle sa severa Ukrajine. Drugi opet računaju da Rusija ima dovoljno snage za ofanzivu u Donbasu i da su ratni ciljevi sada optimalni u odnosu na početak sukoba kada su jedinice bile rasute i bez podrške.

 

Autor Marko Lakić

 

Izvor Politika, 19. april 2022.

 

Lavrov: Počela druga faza

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da je počela nova faza ruske vojne operacije u Ukrajini.

Lavrov je rekao da je nova faza započela, ali da će ruske trupe za mete imati samo ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

On je rekao da nije cilj da se izvrši pritisak na smenu režima u Kijevu.

„Ne planiramo da promenimo režim u Kijevu“, rekao je Lavrov za strane medije.

„To pričamo konstantno, želimo da Ukrajinci sami odluče za sebe kako žele da žive.“

Ponovio je da Rusija nije imala drugi izbor nego da započne operaciju, a da su ukrajinske trupe planirale napad na Donbas.

U ovoj fazi specijalne operacije u Ukrajini, Rusija razmatra upotrebu samo konvencionalnog naoružanja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Indija tudej (India Today).

„Rusija ne razmatra mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, govorimo samo o konvencionalnom naoružanju“, rekao je Lavrov.

On je ponovio da je „specijalna operacija“ u Ukrajini usmerena na „potpuno oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike“. Lavrov je najavio početak nove faze operacije u Ukrajini.

„Ta operacija se nastavlja, sledeća faza te operacije sada počinje. Uveren sam da će to biti veoma važan momenat cele specijalne operacije“, naveo je on.

Govoreći o izjavi predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja ruskih trupa tokom specijalne operacije, šef ruske diplomatije je kazao da ne želi da komentariše „ono što je rekao ne sasvim adekvatan čovek“.

 

Izvor B92, 19. april 2022. 

 

Foto: Reuters/Alexander Ermochenko

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u