Banjaluka, 23. jula 2020.- Srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik govori na konferenciji za medije. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic preneo je danas, nakon razgovora sa predstavnicima RS u Banjaluci, da se izaslo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da pocne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovni."Spremni smo da ulozimo znacajan novac, da zaposlimo ljude u RS i vec od ponedeljka, nasa delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brizinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija moze da izgradi taj aerodrom", rekao je Vucic novinarima.FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Ako probaju da otmu Dodika, Britanci će naići na oružani otpor

Da se Britanci ne šale svedoči i slučaj Milovana Bjelice, kojeg je SFOR kidnapovao i potom ga dva meseca držao u kontejneru, motreći na njega sa dve kamere. Ali Dodik je krupniji zalogaj

Koliko su nas samo učili, a mi pažljivo slušali i upijali priče zapadnih mentora o ljudskim pravima, slobodi medija i slično. Čak smo uveli i predmet u srednjoškolsko obrazovanje pod nazivom Demokratija i ljudska prava.

Kriza u Ukrajini, odnosno reakcija Zapada na istu, ogolila je i brigu o ljudskim pravima do kraja. Gase se ruske tv stanice i mediji uopšte, otima i privatna imovina, sportisti izbacuju sa takmičenja – samo zato što su Rusi i što je nešto rusko.

Ne štede se ni Srbija ni Republika Srpska, zato što mirišu na Rusiju. U navedenom kontekstu treba posmatati i vrlo ozbiljne prijetnje srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik je istakao da je sa četiri različite strane upozoren da britanske specijalne jedinice spremaju njegovu otmicu nakon čega bi ga odveli u nepoznatom pravcu. To djeluje nestvarno, ali prije deset godina imali smo takve situacije.

Na to je medije podsjetio i Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, koji je, prema vlastitom kazivanju, nakon što ga je SFOR kidnapovao, dva mjeseca proveo u kontejneru sa otvorom kroz koji su ga otmičari motrili sa dvije kamere. Kidnapovanje Bjelice, ali i drugih, pravdalo se razbijanjem mreže podrške haškim bjeguncima.

Globalna Velika Britanija

Čime se može opravdati namjera da se to isto učini članu Predsjedništva BiH, ujedno i lideru Srba sa ove strane Drine? I šta bi se time postiglo?

Stvari nisu od juče, nego počinju s Bregzitom.

Izlazak Britanije iz EU imao je za cilj osamostaljenje u spoljnoj politici, odnosno njeno kreiranje isključivo u dogovoru sa Amerikancima, a ne u okviru spoljne politike EU. Ukazivali smo još 2019. godine da je u pozadini Bregzita ogroman novac i da je plan da nakon Bregzita London bude nosilac finansijskih projekata, čak i u ime Sjedinjenih Država.

U tekstu Bregzit će obnoviti Hladni rat, ali je nejasno gdje će biti nova „gvozdena zavjesa“ (objavljen 16. decembra na portalu Sve o Srpskoj) objelodanili smo da je Britanija donijela geopolitičku strategiju sličnu američkoj, a okosnica doktrine je ideja „Globalna Velika Britanija“ (Global Great Britain).

Naime, odlučeno je da se nakon Bregzita nova imperija mora politički, bezbjednosno i vojno zaštititi, te da zato Britanija treba da obnovi nekadašnji uticaj na stare pomorske rute i komunikacijske pravce. Jednostavno, London je odlučio da se vrati na stare imperijalne pozicije.

Zastava Velike Britanije na vrhu Vestminsterske palate u Londonu (Foto: Tony Hisgett)

Stoga je razvijana finansijska infrastruktura i školovano na hiljade finansijskih stručnjaka. Finansijska moć je u centru Londona, a uspostavljeno je niz poslovnih veza, od ofšor kompanija u bivšim kolonijama kao što su to Bahami, gdje se obavljaju ogromni novčani transferi – bez tragova, bez plaćanja poreza, u sivoj zoni.

Velike operacije vrše se kako u Južnoj Africi, tako i sa četiri „azijska tigra“ (Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Hong Kong).

Vodeća uloga u navedenom savezu Britaniji bi omogućila kontrolu bliskoistočnog naftnog bazena i strateških vazdušnih i pomorskih puteva.

Mobilizacija, modernizacija…

Što se tiče kopnenih snaga, Britanija je 2018. godine usvojila dokument pod nazivom Mobilising, Modernising and Transforming Defence koji predviđa osnivanje jedinice brojnosti 50.000 vojnika za hitne intervencije na bilo kojoj tački na planeti.

Razlog je zabrinutost zbog nove opasnosti u vidu država koje se ne mogu kontrolisati. Radi se o novim silama koje, po mišljenju Londona, ne poštuju međunarodni poredak, odnosno, ne poštuju pravila koja su postavili SAD i Britanci.

Naravno da je riječ o Rusiji i Kini. U pozadini Bregzita bila je namjera Velike Britanije da obnovi imperijalni sjaj i postane nova finansijska sila. Shodno planiranim aktivnostima, Britanci su odmah nakon Bregzita počeli da preduzimaju operacije u cilju ekonomskog slabljenja Rusije i Kine, kako bi se kupilo vrijeme potrbno da SAD dostignu novu rusku vojnu tehnologiju.

Prema pisanju američkog magazina „Nešenel interest“, rakete sa ruskih atomskih podmornica „Borej“ SAD mogu pretvoriti u pustinju, čak i ako bi druge ruske nuklearne snage bile uništene u prvom naletu.

Naime, jedna ruska podmornica Borej ima 16 raketa tipa „Bulava“, a svaka takva raketa nosi šest bojevih glava od 150 kilotona, koje se dijele i uništavaju posebne mete, što znači da se iz jedne podmornice „Borej“ sa udaljenosti većoj od 5,8 hiljada milja mogu ispaliti 72 nuklearne bojeve glave po razornoj snazi deset puta jače od bombe koja je bačena na Hirošimu.

Strategija obmane i prevare

Stoga su se Britanija i SAD odlučile da koriste strategiju obmane, prevara, podmetanja, hibridnih aktivnosti, i da masovno koriste medije kako bi se prevarom destabilizovale Kina i Rusija.

U tom smislu je odlučeno da prva na redu bude Rusija, te je u Rusiju upućeno na stotine američkih i britanskih agenata sa zadatkom da kupuju stručnjake za visoke tehnologije i da kupuju vojne planove.

Instrumenti su nevladine organizacije i univerzitetska razmjena (po uzoru na kineske operacije) ali i insajderi koji će se tražiti među ruskim stručnjacima, shodno američkoj maksimi da svako ima svoju cijenu. Tako je Bregzit donio nove međunarodne odnose, potpunu obnovu Hladnog rata.

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je preventivnog karaktera i zatekla je Britance. Planovi su se morali ubrzati i prilagoditi nastaloj situaciji. Javna osuda Rusije, koja se ubrzo pretvorila u antirusku histeriju, bila je prva reakcija. Zatim su uslijedile sankcije Rusiji i doturanje oružja Ukrajini, posjeta premijera Džonsona Kijevu.

Osujećena otmica

Svi u kojima London vidi ruske saveznike takođe su na udaru.

Dodik je u više navrata ukazao na Britance kao na generatore kampanje protiv Republike Srpske, prozivao njihovu agenturu u BiH i činio sve što im nije po volji, kao što je otvoreno protivljenje ulasku BiH u NATO.

Stoga su upućene prijetnje i najava akcije protiv Dodika, koja bi bila otmica, kidnapovanje.

 Ne radi se samo o zastrašivanju, Britanci su zaista i spremni da urade nešto slično, ali tek nakon pomne analize i procjene posljedica takve akcije. Tako su 2018. godine, koja je takođe bila izborna, britanski komandosi sletili u Sarajevo i u Butmiru čekali priliku za intervenciju. Ona se nije ukazala jer protesti kojima je Srpska, odnosno Banja Luka, bila zapljusnuta te 2018. godine, nisu donijeli haos koji bi podrazumijevao intervenciju NATO.

Oklopni transporter EUFOR-a u blizini kampa u Butmiru  (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/EUFOR Althea)

Podsjećamo, zahvaljujući odlučnosti vlasti i spremnosti policije Srpske da spriječi nasilje, protest zakazan 5. oktobra protekao je mirno.

Dodik je učinio sve što je bilo potrebno, pojačao obezbjeđenje, jasno dao do znanja da ne misli bježati i time okončati svoju političku karijeru, što Britima i jeste osnovni cilj.

U slučaju pokušaja otmice, britanski specijalci bi naišli na oružani otpor, što čitavu akciju čini neizvjesnom. Ujedno, Dodik je objelodanio informacije do kojih je došao i pokazao prstom na one od kojih mu prijeti opasnost. Time je plan otmice, bar za sada, osujetio.

Veliki mitinzi po inicijativi boračke organizacije trebalo bi da otmicu u potpunosti osujete.

 

Izvor Sve o Srpskoj 

 

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u