Blic: Nastavlja se pritisak na Srbiju, gost iz Vašingtona stiže na Vaskrs

„Verujemo da Srbija ipak želi da se pridruži EU i u tome srpski narod ima podršku SAD. Ovde smo da vas čujemo i da razvijamo jako prijateljstvo”, poručio je američki senator Kris Marfi

Troje senatora iz SAD Kris Marfi, Džin Šahin i Tom Tilis rekli su posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se nadaju da je „važno da sve demokratske zemlje Evrope, pa među njima i Srbija, pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost”. I to je bila relativno fino diplomatski uvijena izjava, na temu o kojoj smo već slušali prethodnih nedelja.

Međutim, iako je sastanak bio obojen pričom o potrebi za uvođenjem sankcija Rusiji, ovoga puta smo čuli i nešto novo. Senatori su se, naizgled neočekivano, dotakli i teme odnosa sa Kinom, izražavajući zabrinutost zbog činjenice da je Srbija od Pekinga nedavno kupila ozbiljno naoružanje, misleći na kineski protivvazdušni raketni sistem FK-3, čiji je nabavku potvrdio i sam Vučić.

Ali, to nije sve što se tiče posete važnih američkih diplomata u narednom periodu i potencijalnih pritisaka koji bi mogli da uslede. Naime, krajem nedelje (prema diplomatskim izvorima Blica, na sam Uskrs 24. aprila) u Beograd stiže visoka zvaničnica Stejt departmenta Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, što jasno najavljuje nastavak svojevrsnog diplomatskog desanta koji iz Vašingtona stiže u Srbiju.

„Razumemo istorijske odnose, ali…”

Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi „ničim izazvana invazija” Rusije na Ukrajinu, izjavio je u Beogradu američki senator i član Odbora za spoljne poslove Kris Marfi posle sastanka sa predsednikom Vučićem sa još dvoje američkih senatora, Džin Šejhin i Tomom Tilisom.

Najavio je da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

Marfi je rekao novinarima u ambasadi SAD da je važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost. Istakao je da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD, za koje kaže da su veoma važni.

Kako je preneo novinarima u ambasadi SAD, na sastanku sa Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

– Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi, i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili – rekao je Marfi, koji je naglasio da je tok rata brutalan i da su na meti civili.

Naglasio je da to demokratske nacije ne mogu tolerisati.

– Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci kako bi SAD i UN poslale tu jasnu poruku Rusiji – dodao je Marfi.

Istakao je da SAD podržavaju evropski put Srbije, koji doduše, kako je dodao, traje duže i ima više prepreka nego što se očekivalo.

– Verujemo da Srbija ipak želi da se pridruži EU i u tome srpski narod ima podršku SAD – rekao je Marfi.

– Ovde smo da vas čujemo i da razvijamo jako prijateljstvo – poručio je senator.

„Nema napretka u dijalogu sa Prištinom”

Marfi je izjavio da je razočaran time što nema više napretka u sprovođenju sporazuma u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

– Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova – rekao je Marfi novinarima, odgovarajući na pitanje da li je Kosovo bila tema razgovora, posebno u svetlu toga da je danas tačno devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ključne tačke nisu sprovedene.

– Ono što je potrebno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane te korake primene, jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom – rekao je Marfi, koji je član Odbora za spoljne poslove.

Marfi je naglasio da misli da SAD, kao i EU, treba da ostanu aktivni učesnik razgovora Beograda i Prištine.

– Zaista sam razočaran što nije bilo više napretka i o tome smo razgovarali sa predsednikom Vučićem – naveo je Marfi.

Senatorka Džin Šahin je izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini. Šahinova je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju.

Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

– Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na Zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom – navela je Šahin.

Kako je dodala, senatori posetom Beogradu, gde nisu prvi put, naglašavaju važnost Zapadnog Balkana za SAD, posebno u vreme koje je kritično za evropsku istoriju.

„Koliko je pametno bezbednosno vezivanje za Kinu?”

Senator Tom Tilis je na pitanje o isporuci kineskog oružja Srbiji rekao da, ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle nešto stiže.

– Mislim da, dugoročno gledano, svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom – rekao je Tilis.

Tilis je dodao da svi zapadni saveznici moraju biti ujedinjeni da se Rusija pozove na odgovornost.

– Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije, da zajednički radimo i dovedemo mir – naveo je Tilis.

Senator je ocenio da je dešavanje u Ukrajini prekretnica za ceo svet, ali i trenutak kada postoji veliki rizik ako demokratska zajednica ne pošalje jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini, jer bi neko mogao isto da ponovi.

Tilis je rekao novinarima da su senatori predsedniku Vučiću preneli nadu da će ekonomski i politički odnosi SAD i Srbije biti još jači.

 

Izvor: Blic, 20. april 2022.

 

Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u