Putin: U Donbasu će zavladati mir zahvaljujući Rusiji

Ruski predsednik je istakao da je tragedija u Donbasu primorala Rusiju da započne specijalnu operaciju u Ukrajini, podsećajući da je ta teritorija bila granatirana osam godina i da su njeni građani živeli veoma teško

Predsednik Vladimir Putin kaže da je uveren da će zahvaljujući Rusiji u Donbasu zavladati mir.

„Rusija će delovati dosledno, postići ćemo normalizaciju života u Donbasu. Zahvaljujući Rusiji, u Donbasu će zavladati mir. Tako će i biti!” poručio je Putin danas obraćajući se učesnicima na sednici saveta platforme „Rusija – zemlja mogućnosti”, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik je istakao da je tragedija u Donbasu primorala Rusiju da započne specijalnu operaciju u Ukrajini, podsećajući da je ta teritorija bila granatirana osam godina i da su njeni građani živeli veoma teško, javlja Sputnjik.

„Nažalost, u Luganskoj Narodnoj Republici se mnogo toga pogoršalo, jer je tokom ovih osam godina trajalo bombardovanje, napadi artiljerije, borbena dejstva. I naravno, ljudima je bilo veoma, veoma teško. Ljudi na Krimu, u Sevastopolju su živeli potpuno drugačije, to je očigledno. Ali ta tragedija koja se događala u Donbasu, uključujući i Lugansku Narodnu Republiku, primorala je Rusiju da započne ovu vojnu operaciju, za koju sada svi dobro znaju. Pre svega, to sam rekao na samom početku, cilj te operacije jeste pomoć našim ljudima koji žive u Donbasu”, rekao je Putin.

Berbok: Ne objavljujemo sve o oružju koje šaljemo Ukrajini

Berlin je odlučio da ne objavljuje sve o oružju koje šalje kao podršku Ukrajini, rekla je danas ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok u Rigi.

Berbok je u izjavi novinarima kazala da će Nemačka nastaviti da pomaže Kijevu kako bi imali naprednije oružane sisteme i obučene vojnike.

Podsetila je da je Nemačka isporučila protivtenkovske rakete i drugo naoružanje, ali da detalje o tome nije iznosila u javnost.

Na pitanje da li će Nemačka poslati Ukrajini oklopne haubice rekla je da to nije neki problem, te da ta tema nije nikakav tabu, ali i da kratkoročno Bundesver nije u stanju da opremu takve vrste stavi na raspolaganje ukrajinskoj vojsci, preneo je Tanjug.

„Ako partneri isporuče artiljerijsko oružje koje mi ne možemo više isporučiti pomoći ćemo u obuci i održavanju”, objasnila je na konferenciji za novinare u Rigi.

Ranije je portparol nemačke vlade Štefan Sajbert rekao da nema kašnjenja u isporukama oružja Ukrajini.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru/Sergey Guneev

 

Izvor Politika, 20. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u