R. Maroević: Je li Ukrajina dobila nove avione ili samo rezervne delove?

„Ukrajinske oružane snage dobile su dodatne avione i rezervne delove, kako bi oštećeni avioni mogli da se vrate u akciju”, rekao je Kirbi, ne navodeći iz kojih su zemalja „migovi” stigli u Ukrajinu

Borbeni avioni „Mig-29” i rezervni delovi za ove letelice stigli su u Ukrajinu, potvrdio je portparol Pentagona Džon Kirbi, okončavajući nekoliko nedelja duge spekulacije o mogućem naoružavanju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

„Ukrajinske oružane snage dobile su dodatne avione i rezervne delove, kako bi oštećeni avioni mogli da se vrate u akciju”, rekao je Kirbi, ne navodeći, međutim, iz kojih su zemalja „migovi” stigli u Ukrajinu.

Portparol Pentagona je, istovremeno, rekao da avioni „nisu američki”, ali da su SAD organizovale dopremanje rezervnih delova, ali „ne i celih letelica”.

Ukrajinske oružane snage su, međutim, ubrzo demantovale da su „dobile nove avione”, navodeći da su u saradnji sa američkom vladom dostavljeni delovi za letelice, koji će „omogućiti da se u službu uvede više opreme”.

Kirbijeva izjava usledila je nekoliko dana pošto je Vašington najavio da će u Ukrajinu uputiti nekoliko helikoptera „Mi-17” proizvedenih u Rusiji, koji su, prethodno, bili namenjeni avganistanskim snagama bezbednosti.

Iako za sada nije poznato odakle su Ukrajincima stigli „migovi”, sve oči su uprte u Poljsku i Slovačku, pre svega jer su ove dve države i ranije iskazivale spremnost da se odreknu sovjetskih letelica u zamenu za bržu isporuku novih američkih borbenih aviona, F-35 za Poljsku i F-16 za Slovačku.

Vlade u Varšavi i Bratislavi se nisu direktno oglašavale o ovom pitanju, ali je portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao da se „Poljaci ne hvale količinom pomoći koju pružaju Ukrajini”.

„Ne želim da pričam o oružju. Te stvari se rade u tišini. Budite uvereni da Poljska pruža neophodnu pomoć Ukrajini… Ukrajinci i sami kažu da Poljska pruža najveću pomoć ove vrste”, rekao je portparol vlade u Varšavi poljskoj televiziji TP1.

Slovačka je, pošto je donirala bateriju protivvazduhoplovnih projektila S-300, pokazala spremnost da Ukrajincima pokloni i pet preostalih ispravnih aviona „Mig-29”, ali nije poznato koliko je daleko odmaklo ostvarenje te ideje.

Izjava portparola Pentagona usledila je pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci „migova-29” ofarbanih u boje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva natovarenih na kamione „negde na prilazima Ukrajini”.

Poljska je početkom marta ponudila Vašingtonu da u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj „odmah i besplatno” uputi sve raspoložive „migove 29”, ali je taj potez iznenadio zvaničnike SAD, koji su ubrzo odbacili ideju Varšave kao „neizvodivu”.

„Vlasti Republike Poljske, posle konsultacija sa predsednikom i vladom, spremne su da upute – odmah i bez nadoknade – sve svoje ‘migove 29’ u bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD”, saopštila je 9. marta poljska vlada.

Sagu o jurnjavi za polovnim „migovima” pokrenuo je, odmah po početku rata u Ukrajini, šef EU za spoljnu politiku Žosep Borelj, obznanjujući plan Brisela da Kijevu obezbedi borbene avione iz arsenala članica Unije, koje su nekada bile deo Varšavskog pakta.

Sve oči su, istog trena, uprte u Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Poljsku, koje nešto više od tri decenije od raspada ovog vojno-političkog saveza i dalje u naoružanju imaju neke od verzija aviona „Mig-29” i jurišnih „Su-25”.

Evropski zvaničnici su računali na deset slovačkih, 23 poljska i 16 bugarskih aviona „mig-29”, iako su sve te države u procesu zamene tih letelica novijim, zapadnim modelima.

Iako je Boreljov inicijalni plan o brzoj isporuci „migova” Ukrajini propao, američki državni sekretar Entoni Blinken nije odustajao od ove ideje, nudeći letelice F-16 u zamenu za „avione na kojima bi Ukrajinci mogli da lete”.

„Sarađujemo sa Poljskom kako bismo obezbedili bilo šta što možemo da damo Ukrajincima. Podržavamo ih da Ukrajincima obezbede migove, suhoje, avione na kojima Ukrajinci mogu da lete”, rekao je Blinken u martu.

 

Autor Rade Maroević

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gleb Garanich

 

Izvor RTS, 20. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u