Dugo su nam spremali ovu zamku, ali još možemo pobediti

Našli smo se u medijskoj i monetarnoj zamci koju su nam postavile američke i britanske obaveštajne službe. Ali Zapad je sada ispucao sve adute, a Rusija ojačala na unutrašnjem planu

Ne postoji ništa gore od rata između društvenih skupina istog naroda. U ovom slučaju, našeg, ruskog naroda, koji se stoljećima formirao na području današnje Ukrajine, koja je svojedobno, na inicijativu Lenjina, uključila Malu Rusiju, Novorosiju i Karpatsku Rusiju.

Odrastao sam u Zaporožju, u blizini kojeg se sada vode teške bitke kako bi se uništili ukrajinski nacisti, koji nikada nisu postojali u mojoj maloj domovini. Studirao sam u ukrajinskoj školi i dobro poznajem ukrajinsku književnost i jezik, koji je sa naučnog stajališta dijalekt ruskog. Nisam primijetio ništa rusofobno u ukrajinskoj kulturi. U 17 godina mog života u Zaporožju, nikad nisam sreo ni jednog „banderovca“. Ta riječ se smatrala uvredljivom, a zbog njezine upotrebe na nečiju adresu mogao si dobiti pesnicu u lice. Ni u noćnoj mori nije se moglo sanjati da ćemo doživjeti trenutno stanje žestokih borbi između oružanih snaga Rusije i Ukrajine.

Naš predsjednik je mnogo puta rekao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Sa stajališta povijesne, lingvističke, arheološke, etnografske, genetske znanosti, to je dokazana činjenica.

Ukrajina je vještački odvojena od Rusije nakon raspada SSSR-a. U roku od tri desetljeća nakon toga, prema riječima našeg predsjednika, najveće geopolitičke katastrofe XX stoljeća, u javnoj svijesti ruskog naroda Ukrajine razvili su se patološki procesi koji su ih doveli do ozbiljne, smrtonosne bolesti – rusofobije. Kako se to moglo dogoditi?

Još jednom se pozivam na svoju knjigu The Last War Lord: United States Starts and Loses, objavljenu 2016. godine, u kojoj je točno predviđeno trenutno stanje stvari. Jedno od poglavlja ove knjige, koje otkriva uzroke američke agresije, zove se „Zašto Ukrajina?”. Preporučam ovu knjigu svima koji žele razumjeti tragične događaje koji se danas događaju. Kao i knjiga koja joj je prethodila, The Ukrainian Catastrophe, koju je američka cenzura zabranila u Ukrajini. U nastavku ću iznijeti glavne teze ovih radova, temeljene na razumijevanju dugoročnih obrazaca ekonomskog razvoja.

Promena strukture

Kako kažu, nema ništa praktičnije od dobre teorije. Teorija dugoročnog ekonomskog razvoja koju sam razvijao dugi niz godina, otkrivajući obrasce periodičnih promjena u tehnološkim i svjetskim ekonomskim strukturama, omogućila je predvidjeti mnoge neočekivane dramatične događaje: skok i pad cijena nafte u 2000-ima; svjetsku finansijsku krizu 2008.; pokretanje svjetskog hibridnog rata protiv Kine i Rusije od strane Vašingtona, uključujući trgovinski rat protiv Kine i eskalaciju financijskih sankcija protiv Rusije, sve do uzgoja rusofobno-nacističkog režima u Ukrajini i trenutnog oružanog sukoba.

Nažalost, gotovo sva predviđanja napravljena na temelju moje teorije dugoročnog ekonomskog razvoja u potpunosti su potvrđena. Kažem nažalost, jer tragični tijek događaja koji su našu zemlju uključili u stanje oružanog sukoba s Ukrajinom mogao se izbjeći da su vlastodršci poslušali ove prognoze i proveli znanstveno utemeljene mjere za blokiranje američke agresije, koje sam više puta predlagao, uključujući u navedenim publikacijama. Ove mjere danas su postale još relevantnije. Ako je liječnik dao dijagnozu i prognozu razvoja bolesti, koji su u potpunosti potvrđeni, onda je logično poslušati recepte i metode liječenja koje je ponudio. Pogotovo ako je bolest već dovela do patologija sa smrtnim ishodom.

Počnimo s kratkim sažetkom teorijskih osnova. Trenutno proživljavamo razdoblje promjene tehnoloških i svjetskih obrazaca, koje uvijek prate strukturne ekonomske krize, odnosno svjetski ratovi. Promjena tehnoloških obrazaca počinje višestrukim povećanjem cijena energije, nakon čega ekonomije vodećih zemalja svijeta uranjaju u stanje dugotrajne depresije iz koje se izlazak događa kroz „oluju inovacija“ nakon sloma financijskih balona koji su nastali zbog protoka kapitala iz zastarjelih industrija na financijsko tržište. Tijekom tog razdoblja eskaliraju vojne i političke napetosti, a utrka u naoružanju potiče ekonomiju da uđe u novi dugi val rasta koji se temelji na novom tehnološkom poretku.

Tijekom tog razdoblja otvara se prilika za ekonomski proboj novih tehnoloških lidera, neopterećenih vezanjem kapitala u zastarjele industrije. Ovo razdoblje trenutno završava skokom Kine i Indije nakon kovida u lidere svjetskog tehničkog i ekonomskog razvoja temeljenog na novoj tehnološkoj paradigmi, čija su jezgra kompleks nano i bioinženjeringa, informacijske, digitalne, aditivne i kognitivne tehnologije.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping tokom sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, Osaka, 28. jun 2019. (Foto: kremlin.ru)
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping tokom sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, Osaka, 28. jun 2019. (Foto: kremlin.ru)

Istodobno se odvija tranzicija prema novom svjetskom ekonomskom poretku, čije je jezgro takođe formirano u jugoistočnoj Aziji na temelju novog konvergentnog sistema upravljanja društveno-ekonomskim razvojem, koji kombinira centralizirano strateško planiranje i tržišno natjecanje, ali uz nadzor nad financijskom i materijalnom infrastrukturom i privatnim poduzetništvom, u kojem država integrira interese različitih društvenih skupina oko zajedničkog cilja povećanja blagostanja naroda na temelju naprednog ekonomskog razvoja.

Kao što se uvijek događalo u takvim razdobljima, vladajuća elita središnjih zemalja odlazećeg svjetskog ekonomskog poretka izaziva svjetski rat kako bi održala svoju globalnu hegemoniju. U našem slučaju, američka finansijska i vojna elita pokreće hibridni rat s ciljem haotizacije zemalja koje ne kontrolira, uključujući i čelnike novog svjetskog ekonomskog i tehnološkog poretka.

Objektivno, glavni suparnici Sjedinjenih Država i EU su Kina i Indija, čije su stope razvoja višestruko veće i koje čine srž novog svjetskog ekonomskog poretka, i već proizvode i izvoze više proizvoda. No subjektivna vladajuća elita Sjedinjenih Država i EU nastoji slomiti Rusiju, tradicionalno je gledajući kao svog glavnog geopolitičkog protivnika.

Pritom su za smjer glavnog udara odabrali Ukrajinu, opet u skladu sa svojim geopolitičkim zamislima prošlih stoljeća. Ovdje jasno slijede zapovijedi Bžežinskog, Hitlera, Bizmarka, kao i austrijske i engleske krune, koji dva stoljeća pokušavaju otrgnuti Ukrajinu od Rusije, kidajući ruski svijet na sukobljene dijelove s ciljem njegovog naknadnog uništenja u međusobnom ratu.

No, danas, pokušavajući nam nanijeti maksimalnu štetu kako bi zadržali svoju globalnu hegemoniju, značajno jačaju poziciju Kine, u korist koje se pomiče eksploatacija ruskih prirodnih resursa i tržišta Evrazijske ekonomske unije

Naglo ubrzanje

Ova geopolitička pogreška zapadnih čelnika, katastrofalna za Ukrajinu, naglo ubrzava promjenu svjetskih ekonomskih struktura i uspon jugoistočne Azije u odnosu na Sjevernoatlantski savez.

Zbog objektivnih zakonitosti promjene svjetskih ekonomskih struktura, Sjedinjene Države će izgubiti svjetski hibridni rat koji su pokrenule. U naletu rusofobije već su odigrali svog aduta protiv Rusije – pitanje svjetske valute.

Nakon „paklenih sankcija” uvedenih Rusiji, otimanjem sve ruske imovine u dolarima, eurima, funtama i jenima, te su valute automatski izgubile status svjetskih rezervnih valuta. Ostale zemlje suočene su s hitnom potrebom za stvaranjem novog monetarnog i finansijskog sistema, neovisnog o ovim valutama.

Rusija bi mogla preuzeti vođstvo u tom procesu, da nije dominacije američkih agenata utjecaja u bankarskom i finansijskom sektoru.

U knjizi „Posljednji svjetski rat“, objavljenoj prije 6 godina, obrazložena je potreba za stvaranjem široke antiratne koalicije na temelju:

– odbijanja korištenja dolara kao svjetske valute;

– uvođenje embarga na uvoz kompjuterske opreme i korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija zemalja koje odbijaju sklopiti svjetsku konvenciju protiv sajber terorizma, prvenstveno Sjedinjenih Država;

– uvođenje sankcija državama koje krše međunarodnu konvenciju o zabrani razvoja i upotrebe biološkog oružja, a sada je očito da su to i Sjedinjene Države.

Da su prije 6 godina čelnici zemalja ŠOS i skupine BRIKS – objektivno zainteresovani za sprečavanje globalnog hibridnog rata kojeg su pokrenule Sjedinjene Države – počeli provoditi ove prijedloge, danas bi američka agresija zastala. Da su prijedlozi koje je autor predlagao 2014. godine – da se zaštiti ne samo Krim, nego i ostalih devet regija juga i istoka Ukrajine od američkih rusofobnih marioneta, koje su preuzele vlast u Kijevu, sprovedeni u delo – tada ne bi bilo potrebe za vojnom operacijom. Stanovništvo ovih regija obratilo nam se s pozivom da ih zaštitimo od nacista koje su podigle američke specijalne službe.

Spoljna okupacija

Tijekom 8 godina okupacije od strane američkih i britanskih obavještajnih službi, javna svijest ukrajinskog stanovništva je preformatirana, a mlađa generacija odgajana je u rusofobnom duhu. Američka geopolitika ruskom vodstvu nije ostavila drugog izbora nego pokrenuti specijalnu vojnu operaciju za sprečavanje masovnog istrebljenja ruskog naroda u Donbasu.

Proglašeni su ispravni ciljevi denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Problem je, međutim, što je to upravo ono što je neprijatelj očekivao od nas, stjeravši nas u kut sa snagama ukrajinskih nacista koje su podigli. Čim smo ih počeli uništavati, zadesili su nas unaprijed pripremljeni informacijski udari, te novčane i finansijske sankcije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson na ulicama Kijeva, april 2022. (Foto: AP)

Vrlo je važno shvatiti da inicijativa na glavnim frontovima globalnog hibridnog rata – informacijsko-spoznajnom frontu i monetarno-financijskom – u potpunosti pripada neprijatelju, a rat se odvija prema njegovom unaprijed planiranom scenariju. Te bi sankcije uslijedile u svakom slučaju, a da nismo pokrenuli specijalnu vojnu operaciju, onda bi nas na nju natjerao napad Oružanih snaga Ukrajine na Donbas, ali u puno gorim uslovima.

No, našli smo se u zamci koju su postavile američke i britanske obavještajne službe, koje su svjetske medije preplavile nizom priča o masovnim ubojstvima ukrajinskih državljana, a koje je pod njihovim vodstvom organizirala ukrajinska vojska, pa pripisala ruskoj. Na taj način dobivaju bitku za svjetsko javno mnijenje protiv nas, a oduzeli su i više triliona ruske imovine koja se nalazi u njihovoj nadležnosti. I to se moglo izbjeći da su naše monetarne vlasti slijedile preporuke navedene u gornjoj knjizi.

Pet ruskih pobeda

No, uprkos porazu na informacijskom i kognitivnom planu i velikim gubicima na monetarnom i financijskom planu, Rusija je značajno ojačala na unutrašnjem planu.

Prvo, naglo je oslabio utjecaj pete kolone američkih agenata utjecaja, koja od straha od oduzimanja strane imovine nije mogla utjecati na predsjednika Rusije. Iako kompradorska oligarhija, u nastojanju da zadrži ušteđevinu koju su iznijeli iz Rusije, čini sve kako bi dokazala svoju lojalnost Vašingtonu i Londonu, tamo ih doživljavaju kao odigranu kartu. Mnogi strani agenti utjecaja, koji su svakodnevno trovali javnost u medijima, jednostavno su pobjegli.

Drugo, kao rezultat uvedenih sankcija, automatski je ukinuto proračunsko pravilo prema kojem su se prihodi proračuna od nafte i plina ulagali u obveznice zemalja NATO pakta. Sada su ove stotine milijardi rubalja stavljene na raspolaganje vladi i mogu se potrošiti u konstruktivne svrhe.

Treće, neprijatelj je svojim sankcijama zapravo zaustavio izvoz kapitala iz Rusije, što stvara finansijske mogućnosti za udvostručenje ulaganja u razvoj vlastite ekonomije.

Četvrto, oslobođena manipulacije američkih špekulanata, rublja je značajno ojačala, čak i bez deviznih rezervi, a zbog zabrane transakcija u dolarima i eurima postaje regionalna rezervna valuta.

Sergej Glazjev na ruskom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu (Foto: Pravda/Wikimedia)

Peto, dobrovoljnim povlačenjem zapadnih kompanija s ruskog tržišta otvaraju se dosad nezamislive mogućnosti zamjene uvoza.

Ako ispravno iskoristimo sve te pozitivne rezultate američke agresije na Rusiju, onda umjesto pada ekonomske aktivnosti kojeg planira Vašington (Za 10 odsto BDP-a ove godine), možemo dobiti 10 odsto rasta. Ali za to je potrebno obnoviti cijeli sustav upravljanja razvojem ruse ekonomije na temelju načela novog svjetskog ekonomskog poretka.

Uključujući monetarnu politiku, trebalo bi uvesti strateško planiranje, kao što bi bankarski sistem trebao raditi na ulaganju u postizanje ciljeva društveno-ekonomskog razvoja kojeg planira država.

U žaru sankcija

U žaru antiruskih sankcija, Sjedinjene Države su se postavile snažno, diskreditirajući ne samo dolar i potkopavajući povjerenje u svjetski monetarni i finansijski sistem koji se temelji na njemu, nego i dajući Rusiji priliku da pruži nepobitne dokaze o kršenju međunarodne konvencije o zabrani biološkog oružja, kao i o totalnoj obmano njihove informacione politike. Ako je doista nemoguće cijelo vrijeme obmanjivati ​​cijeli svijet, onda će uskoro američko rukovodstvo biti razotkriveno kako krši temeljne norme međunarodne sigurnosti, plasira totalne laži i, u konačnici, vrši zločine protiv čovječnosti.

To bi trebao biti fokus naše vanjske politike. Očigledna čvrstina NATO bloka može biti narušena našom aktivnom i doslednom politikom u tom smjeru.

Drugim riječima, postoje dobre prilike za našu kontra-ofanzivu u globalnom hibridnom ratu. Na njegovim glavnim bojištima neprijatelj je potrošio svoje glavne snage i više nije u stanju nanijeti štetu Rusiji. Nakon otimačine sve ruske imovine pod njihovom jurisdikcijom, nemamo drugog izbora nego stvoriti vlastiti suvereni monetarni i finansijski sustav, sposoban multiplicirati investicijske i inovacijske aktivnosti u našoj ekonomiji.

Nakon izmišljanja izvora i tokova očitih lažnih vijesti o ratnim zločinima u Ukrajini, dosegnuta je granica nakon koje se javna svijest počinje bistriti i postupno shvaćati da je te zločine počinila ukrajinska vojska pod vodstvom američkih i britanskih kustosa.

Nakon blokiranja vanjskih ekonomskih odnosa Rusije s EU, u potonjoj se intenziviraju ekonomski krizni procesi, koji će uskoro biti nadopunjeni socijalnim problemima zbog neizbježnog novog talasa gladnih izbjeglica iz Afrike.

Na rubu katastrofe

Zapadni svijet danas je na rubu katastrofe, koja se približila zbog antiruskih sankcija koje su bile samoubilačke za Evropu i rata kojeg su u Ukrajini pokrenule britanske i američke obavještajne službe. Samo trebamo izdržati. Nemojte podleći sankcijama, jer one neće biti zaustavljene. Ne ostavljajte oslobođene teritorije ruskog svijeta u Ukrajini, jer tamo žive ruski ljudi, čija nam je podrška zaista potrebna. Ne pregovarajte s američkim marionetama, jer će vas sigurno opet prevariti. Nemojte da vas zavaraju ponude da se povučete u zamjenu za odmrzavanje imovine, jer je to bio nezakonit korak i te odluke treba osporiti. Ne vraćajte dolare, eure i funte u našu ekonomiju, jer će to dovesti do nastavka izvoza kapitala.

I brzo treba izgraditi moderan sistem upravljanja ekonomskim razvojem, utemeljen na novom svjetskom ekonomskom poretku, koji se sjajno pokazao u Kini, Indiji i drugim zemljama. S njima stvorite koalicije za brzo formiranje novog svjetskog monetarnog, finansijskog, trgovinskog i ekonomskog sistema, neovisnog o Sjedinjenim Državama i njihovim satelitima. Kako to učiniti opisano je u mojim knjigama.

Centralna banka Ruske Federacije u Moskvi (Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg/Getty Images)
Centralna banka Ruske Federacije u Moskvi (Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg/Getty Images)

Da ne bih tražio, opet ću se osvrnuti na knjige „Skok u budućnost” i „Upravljanje ekonomskim razvojem”. Moja teorija dugoročnog ekonomskog razvoja kao procesa promjene tehnoloških i svjetskih ekonomskih struktura daje rezultat. Predviđanja izrađena na temelju toga se ostvaruju, a predložene mjere donose opipljive koristi. Jako bih volio da čitatelji, među kojima vjerojatno ima i mladih stručnjaka iz područja menadžmenta, to prime k znanju.

 

Preveo Nebojša Babić

 

Izvor Altermainstream

 

 

Naslovna fotografija: Vяčeslav Prokofьev/TASS

 

 

BONUS VIDEO:

Ekonomija, Svet
Pratite nas na YouTube-u