Plenković i Milanović u svađi, prekinuli sve kontakte

Otvoreni sukob Plenkovića i Milanovića, uz uvrede i optužbe, bojkot i od sada komunikaciju samo “napismeno”, ugrožava funkcionisanje države

Hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ponovo su iskopali ratne sekire uz neprimerene međusobne optužbe u javnosti.  Povod je bio zahtev grupe penzionisanh generala za pomilovanje dvojice nekada jugoslovenskih i hrvatskih obaveštajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih na doživotne robije za pomaganje u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Plenković je, naime, ranije optužio Milanovića da zahtev za pomilovanje Perkovića i Mustača orkestriran i da dolazi od šefa države, dok Milanović to demantuje i tvrdi da je bio iznenađen kada je dobio dopis.

Milanović je “isprozivao” Plenkovića, Vladi i HDZ a Plenković mu nije ostao ni malo dužan, najavio je totalni prekid odnosa.

Izjavio je da posle poslednjih tvrdnji predsednika Republike koji je za Vladu rekao da je korumpirana, za HDZ da su banditi, a za njega da je udbaški agent, može samo da objavi prekid bilo kakve komunikacije, i to do kraja mandata Vlade, sa Zoranom Milanovićem, osim one pismene.

„U iduće dve godine tako neće biti nikakvih zajedničkih događanja. Zajednički venci pri obeežavanju nekih važnih državnih datuma ne polažu se već dve godine, komunikacija zbog učestalih svađa državnog vrha ni dosad nije bila uobičajena, ali sada su odnosi toliko narušeni da, najavljuje Plenković, nema potrebe da se ikada više sastanu dok je ove Vlade.

„Pokidao je svu mogućnost i minimalnog načina komunikacije. Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizovati bilo kakve zajedničke sastanke, konferencije, bojkotovaćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo… Ovo je prešlo sve granice – najavio je Plenković.

To u praksi znači blokadu bilo kakvih međusobnih odnosa.

Zajednička su ovlašćenja predsednika i premijera da sazivaju sednice Veća za nacionalnu sigurnost, a sada to neće biti moguće. Sagovornici iz Vlade poručuju kako više nema potrebe za sednicom nakon svega što se dogodilo, a posebno nakon što Milanović nije pristao da se sazove zajednička sednica Veća nakon ruske agresije na Ukrajinu. Ako to nije bio povod, smatraju u Vladi, onda ne znaju šta je jer je to bila prilika da zajednički sednu i razgovaraju.

– Sada smo podvukli crtu. Ako ruska agresija i sigurnosna pitanja u Evropi nisu bila povod da se sazove zajednička sjednica, onda ne vidimo da će do kraja mandata biti većeg povoda. Zašto bismo uopšte sedeli zajedno? Nema potrebe za tim. Možemo samo pismeno – kažu izvori iz Vlade.

Kada je reč o usklađivanju spoljne politike, ona ni sada nije usklađena. Predsednik se ne konsultuje  s Vladom kada ide van granica, a ni premijer s njim kada ide na spoljnopolitičko putovanje. Ubuduće nijedan ministar neće ići s Milanovićem na bilo koje putovanje. Svi će ga bojkotovatii, ali nakon svega, nije ni za očekivanje da će ih Milanović zvati u delegaciju.

Zaključuju kako s takvim čovekom nema više potrebe da se razgovara ni o čemu.

Procena je da će se sukob još žešće nastaviti, na razne načine, od optužbi do opstrukcija. Koliko to šteti Hrvatskoj, o tome niko javno ne govori.

 

Izvor Politika, 21. april 2022. 

 

Foto: Dilkoff/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u