Tennis - ATP Finals - Pala Alpitour, Turin, Italy - November 20, 2021 Serbia's Novak Djokovic gestures after losing his semi final match against Germany's Alexander Zverev Reuters/Guglielmo Mangiapane

Đoković: Odluka Vimbldona o ruskim sportistima je ludost

Osim Đokovića, odluku Vimbldona da svim ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće osudile su i međunarodne teniske organizacije kao što su VTA i ATP

Ruski teniser Andrej Rubljov izjavio je danas da je isključivanje ruskih i beloruskih takmičara sa turnira u Vimbldonu zbog rata u Ukrajini „potpuna diskriminacija“.

– Razlozi koje su nam predočili su besmisleni, nisu logični. Ono što se sada dešava je apsolutna diskriminacija prema nama. To ništa neće promeniti – izjavio je osmi teniser sveta, tokom turnira u Beogradu.

Rubljov je neposredno nakon invazije Rusije na Ukrajinu, na turniru u Dubajiu na televizijskoj kameri napisao „Ne ratujte, molim vas“.

– Novčana nagrada koju bi osvojili ruski i beloruski takmičari mogla je da se da u humanitarne svrhe žrtvama rata. To bi moglo da ima bar malog uticaja. To bi bila ozbiljna suma novca, i tenis bi bio jediini sport koji bi izdvojio toliki iznos, a sva slava bi pripala Vimbldonu – rekao je Rubljov.

– U okolnostima nepravedne vojne agresije bez presedana, bilo bi neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od učešća ruskih i beloruskih igrača – pravdao je svoju odluku Vimbldon.

Protiv odluke Vimbldona oštro su se usprotivili i ATP i VTA.

ATP je odluku koju je doneo Vimbldon opisao kao „nepravednu“, posebno jer se odnosi na sve turnire na travi ovog leta u Velikoj Britaniji, uključujući i Kvins i Istborn koji su pod okriljem ATP-a.

VTA je izjavila da je „veoma razočarana“ odlukom Vimbldona, koju ne smatra „ni fer ni opravdanom“.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je odluku Vimbldona opisao kao „ludu“, dok je izjavio da će „uvek osuđivati rat, budući i da je sam dete rata“.

 

Izvor Sportski žurnal, 21. april 2022. 

 

Foto: Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u