Britanski dobrovoljci i veterani Avganistanskog rata u Ukrajini, broj nepoznat

Rusija je saopštila da istražuje navode da su u Ukrajini nalaze pripadnici britanskih specijalnih jedinica. London takve tvrdnje demantuje. No, u Ukrajini se bore bivši pripadnici britanskih oružanih snaga

Rusija je saopštila da istražuje navode da su u Ukrajini nalaze pripadnici britanskih specijalnih jedinica. London takve tvrdnje demantuje. No, u Ukrajini se bore bivši pripadnici britanskih oružanih snaga.

Na Tavistok skveru u Londonu nalazi se jedan od retkih spomenika abolicionistima-pacifistima, koji su odbili da se bore u Prvom svetskom ratu. Sukob u Ukrajini imao je na neke Britance sasvim suprotan efekat. Otišli su da se dobrovoljno prijave i bore. Koliko ih je, skoro je nemoguće utvrditi.

Londonski Tajms pominje da se 150 padobranaca, veterana Avganistanskog rata, uputilo u Ukrajinu. Ostrvski mediji objavljuju video-svedočenja Britanaca koji su bili na prvoj liniji ukrajinskog fronta.

Ukrajinska strana broj dobrovoljaca iz Britanije procenjuje na čak 6.000. Kao i u većini zemalja, britanski zakon brani učešće u tuđim oružanim snagama. No, zakon datira još iz 1870. godine i nije primenjivan ni protiv učesnika u Internacionalnim brigadama u Španskom građanskom ratu.

Šefica britanske diplomatije Lis Tras podržava dobrovoljce. Šef združenog generalštaba britanske vojske, admiral ser Toni Radakin, priznaje da su se „jedan ili dvojica britanskih vojnika” odmetnuli i otišli u Ukrajinu.

Zarobljeni Britanci

Ruska strana u Marijupolju je zarobila dvojicu dobrovoljaca – četrdesetosmogodišnjeg Šona Pinera, nekadašnjeg pripadnika britanskih oružanih snaga i dvadeset godina mlađeg Ejdana Eslina, veterana rata u Siriji. Nastoje da ih razmene za uhapšenog proruskog političara iz Ukrajine Viktora Medvedčuka.

„Mi, ja i Ejdan Eslin, nadamo se da ćemo biti razmenjeni za gospodina Medvedčuka”, poručuje u videu ruske vojske zarobljeni Britanac Šon Piner.

U istom videu zarobljeni Britanac Ejdan Eslin kaže da „ako je Borisu Džonsonu stalo do britanskih građana, kako tvrdi, onda treba da izvrši pritisak na predsednika Zelenskog da uradi prvu stvar i vrati Medvedčuka njihovoj porodici, a nas našim porodicama”.

Reakcija Britanskog parlamenta nije izostala.

„Pojavio se video koji prikazuje pripadnika moje izborne jedinice u lisicama, vidno povređenog i ispitivanog pod prinudom u propagandne svrhe. Da li se slažete sa mnom da je reč o flagrantnom kršenju Ženevske konvencije?”, rekao je poslanik Konzervativne stranke Robert Dženrik.

Britanski premijer Boris Džonson složio se sa stranačkim kolegom i pozvao „rusku državu da sa zarobljenicima postupa humano i saosećajno”.

„Po mom mišljenju, iako mi ne ohrabrujemo već aktivno odvraćamo ljude od odlaska u tu zonu sukoba, koliko shvatam, Eslin služi u ukrajinskoj vojsci već duže vreme i nije plaćenik”, rekao je Džonson.

Ruska strana tvrdi suprotno.

Zapadna vojna pomoć za internacionalne brigade u Ukrajini

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba tvrdi da internacionalne brigade u Ukrajini broje dvadesetak hiljada ljudi iz 52 zemlje. Tu tvrdnju je nemoguće proveriti.

„Dobijamo ogromnu američku i britansku pomoć. Imamo najmodernije naoružanje, modernu opremu za noćno osmatranje, toplotne kamere itd.”, kaže komandant specijalnih jedinica Internacionalne legije u Ukrajini, koji se predstavlja ratnim pseudonimom „Savetnik“.

Britanija je od ruske aneksije Krima u Ukrajinu uputila vojnu pomoć u vrednosti od dve i po milijarde dolara. Od početka ruskog napada poklonila je naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 200 miliona funti.

Ministar odbrane Ben Valas očekuje da će vrednost poklona uskoro dostići pola milijarde.

„Tražili su i dobiće još municije za artiljeriju dugog dometa. Traže opremu za odbranu obale zbog tamošnje ruske vojne aktivnosti. Trebaju im i oklopna vozila, koja ne moraju da budu tenkovi i dodatnu protiv-vazdušnu opremu. Sve to će im biti dostavljeno”, najavljuje britanski ministar odbrane Ben Valas.

Britanski vojni stručnjaci u poslednjih osam godina obučavaju ukrajinsku vojsku.

Ruski Istražni komitet, pandan američkom FBI-ju, ispituje navode da se u oblasti Lavova nalaze specijalisti za sabotažu i gerilski rat britanskih SAS jedinica.

Ruska istraga teško da će imati ikakav efekat, barem kada je reč o Britaniji.

 

Autor Ivana Miloradović

 

Izvor RTS, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kai Pfaffenbach

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u