Snažne eksplozije u Pridnjestrovlju, pokušava li Kijev da proširi sukob?

„Očigledno je da Kijev svojim dejstvima teži ka tome da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob koji se rasplamsao u Ukrajini njegovom krivicom”, rekao je izvor

Teroristički napad na Ministarstvo državne odbrane Pridnjestrovlja u Tiraspolju izvršile su tri neidentifikovane osobe, koje su došle s ukrajinske teritorije, izjavio je novinarima izvor iz policijskih krugova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike. Prema izvoru, Kijev teži ka tome da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob.

„Teroristički akt izvršile su tri, za sada, neidentifikovane osobe, koji su van punktova za prelaz – preko polja – u 17.15 sati po lokalnom vremenu, stigle sa ukrajinske teritorije u okrug naselja Novovladimirovka, osam kilometara severno od Tiraspolja. Oko 18.00 sati one su se istom maršrutom vratile na teritoriju Ukrajine”, ispričao je izvor.

Prema izvoru, druga dva teroristička napada – jedan na teritoriji vazduhoplovne flote Ministarstva odbrane PMR – koji se u blizini aerodroma u Tiraspolju dogodio 25. aprila i drugi koji se dogodio 26. aprila na teritoriji Pridnjestrovskog radio-televizijskog centra, predstavljaju „logičan nastavak” granatiranja Ministarstva odbrane.

Kako je izvor još naveo, granatiranje i teroristički akti povezani su sa nastojanjem Kijeva da u sukob uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje.

„Očigledno je da Kijev svojim dejstvima teži ka tome da uvuče Moldaviju i Pridnjestrovlje u sukob koji se rasplamsao u Ukrajini njegovom krivicom”, rekao je izvor.

On je dodao da „Ukrajina provocira širenje sukoba na teritoriju Pridnjestrovlja”. Ranije je u nepriznatoj Pridnjestrovskoj moldavskoj republici uveden „crveni nivo” terorističke opasnosti, što podrazumeva preduzimanje dodatnih bezbednosnih mera.

U ponedeljak, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike, u zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju nekoliko puta je pucano iz ručnog protivtenkovskog oružja. Na gornjim spratovima zgrade su polomljeni prozori, a okolnu teritoriju je opkolila policija. U eksplozijama niko nije stradao.

U utorak je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su odjeknule dve eksplozije u zaseoku Majak Grigoriopoljskog rejona, u kojima su uništene dve moćne antene radio-centra koji emituje ruski radio.

 

Izvor Sputnjik, 26. april 2022.

 

U Pridnjestrovlju uveden crveni nivo terorističke pretnje

U samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (PMR) uveden je crveni nivo terorističke pretnje, koji predviđa donošenje dodatnih mera za osiguranje bezbednosti pojedinca, društva i države, objavljeno je na sajtu predsednika PMR Vadima Krasnoselskog. Navodi se da je „u terorističkim napadima”, oštećena zgrada Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, vojni deo kod sela Parkani i kule radio-televizijskog centra kod sela Majak.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Lider Pridnjestrovlja je održao sastanak Saveta za bezbednost, a glavne teme bile su, kako je navedeno, „teroristički napadi na infrastrukturne objekte i državne institucije republike”, prenosi RIA Novosti. Članovi Saveta bezbednosti PMR su nivo opasnosti ocenili kao kritičan.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, na istoku Moldavije, saopštilo da je danas došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti. Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija.

Pridnjestrovlje je privuklo pažnju svetske javnosti nakon što je vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev 22. aprila izjavio da Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, dodajući da će to pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju.

 

Izvor Politika, 26. april 2022.

 

Peskov: Rusija pomno prati događaje u Pridnjestrovlju

Rusija pažljivo prati događaje u samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su vesti iz tog regiona razlog za zabrinutost, prenosi Rojters.

U samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici uveden je crveni nivo terorističke pretnje, koji predviđa donošenje dodatnih mera za osiguranje bezbednosti pojedinca, društva i države, objavljeno je na sajtu predsednika PMR Vadima Krasnoselskog.

Navodi se da je „u terorističkim napadima”, oštećena zgrada Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, vojni deo kod sela Parkani i kule radio-televizijskog centra kod sela Majak, prenosi Tanjug.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

 

Izvor Politika, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Sergei Gapon/Agence France-Presse

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u