Vašington: Okrenućemo nebo i zemlju da Ukrajina pobedi u ratu

SAD su odlučile da „okrenu nebo i zemlju” kako bi Ukrajina pobedila Rusiju, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin

SAD su odlučile da „okrenu nebo i zemlju” kako bi Ukrajina pobedila Rusiju, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

„Ukrajina jasno veruje da može da pobedi, kao i svi ovde”, rekao je Ostin na otvaranju sastanka koji je inicirao Vašington u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u zapadnoj Nemačkoj.

Okupili su se predstavnici četrdesetak zemalja, među kojima je i Nemačka, koja je saopštila da je odobrila slanje tenkova Cheetah u Kijev, što je velika prekretnica u dosadašnjoj veoma opreznoj politici Berlina.

S obzirom na to da Rusija želi punu kontrolu nad južnom Ukrajinom i Donbasom, „možemo učiniti više kroz našu odbrambenu industrijsku bazu kako bismo nastavili da pomažemo Ukrajini da se brani na još efikasniji način”, rekao je Ostin.

„Nastavićemo da okrećemo nebo i zemlju da im pomognemo”, dodao je on.

Ostin je u nedelju posetio Kijev gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Sjedinjene Države šalju najviše vojne pomoći Ukrajini i žele da ubede što više zemalja da slede njihov primer.

 

Izvor B92/Indeks.hr, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u