Blinken: Hitno integrisati sve zemlje Balkana u EU

„Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti”

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas na sednici Odbora za spoljne poslove Senata SAD da dijeli zabrinutost senatorke Džin Šejhin, koja je nedavno boravila na zapadnom Balkanu, o tome da postoji šansa da Ruska Federacija blokira produženje mandata misije EUFOR u Bosni i Hercegovini.

Komentarišući posjetu američkih senatora zemljama Zapadnog Balkana, Blinken je naglasio da su međunarodne snage potrebne Bosni i Hercegovini kako bi se obezbjedili mir i stabilnost.

„U slučaju da Savjet bezbjednosti zbog blokade Rusije ne bude u mogućnosti da obnovi mandat koji ističe u novembru, moramo da imamo rezervnu opciju”, poručio je Blinken, prenosi klix.ba.

On je ocijenio da je zbog situacije u Ukrajini neophodno pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana.

„Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti”, zaključio je Blinken.

Delegacija američkih senatora, koju su činili članovi Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin i član Odbora za oružane snage Tom Tilis, boravili su prošle nedjelje u posjeti zemljama Zapadnog Balkana.

 

Izvor Tanjug/Sve o Srpskoj, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Andrew Caballero-Reynolds/AP/ File photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u