Deset evropskih kompanija odlučilo da kupuje gas u rubljama

Deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas otvorilo je račune u „Gasprombanci”, a četiri su već platile gas u rubljama, javlja „Blumberg”

Deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas otvorilo je račune u „Gasprombanci”, a četiri su već platile gas u rubljama, objavila je američka agencija „Blumberg” pozivajući se na izvore.

„Četiri kupca ruskog gasa iz Evrope već su platila za isporuke u rubljama, kao što je Rusija i tražila. Deset evropskih kompanija već je otvorilo račune u ‘Gasprombanci’”, navodi agencija.

Ruska kompanija ranije danas obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu izmirile svoje obaveze po novom načinu plaćanja u rubljama.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Austrija prihvatila nove ruske uslove za plaćanje gasa. On je dodao i da su od ruskog predsednika Vladimira Putina dobijene garancije da neće biti problema u isporuci plavog goriva, tako da je situacija za Austriju nepromenjena.

Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Vladimir Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama, prenosi Sputnjik.

On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom” i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Rusija je zaustavila fizički protok gasa u Bugarsku zbog nespremnosti Sofije da svoje obaveze plaća u rubljama, izjavio je ministar energetike Aleksandar Nikolov, uz napomenu da će sutra posetiti Brisel zbog novonastale situacije.

Kako je najavljeno, zamenik premijera Asen Vasilev i Nikolov otputovaće u četvrtak u Brisel, kako bi sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o aktuelnoj situaciji.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je poručio danas u telefonskom razgovoru s bugarskim kolegom Kilirom Petkovim da će njegova zemlja pružiti pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa toj zemlji.

„Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se izbori sa novonastalom situacijom izazvanom ruskim odlukama u energetici”, navodi se u saopštenju Micotakisovog kabineta, bez iznošenja podrobnijih detalja, prenosi Rojters.

Peskov negira da Moskva koristi gas kao sredstvo ucene

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas optužbe da Moskva koristi snabdevanje prirodnim gasom kao sredstvo ucene, a nakon što je ruski energetski gigant Gasprom zaustavio izvoz gasa u Poljsku i Bugarsku.

Peskov je poručio da je Rusija ostala pouzdan snabdevač svojih potrošača energetskim resursima i da se ne bavi ucenama, prenosi agencija Rojters.

Takođe, Peskov nije isključio mogućnost da se i drugim zemljama, osim Poljske i Bugarske, zaustavi izvoz gasa ukoliko ga ne budu plaćale u rubljama.

On je novinarima preneo da će se na potrošače koji odbiju da plate ruski gas u roku po novom sistemu primeniti ukaz predsednika Vladimira Putina, javlja Tass a prenosi Tanjug.

Portparol Kremlja je odbio da kaže koliko je zemalja pristalo da pređe na plaćanje gasa u rubljama u skladu sa dekretom koji je prošlog meseca izdao predsednik Vladimir Putin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ranije danas da odluka Gasproma o prekidu isporuka predstavlja „još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene”, prenela je agencija AP.

Poljski predsednik Duda: Gasprom krši ugovor, žalićemo se

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da su time što je Rusija prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj prekršeni osnovni pravni principi.

„Osnovni pravni principi su prekršeni, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci i zatražena adekvatna kompenzacija od Gasproma za kršenje odredbi ugovora”, rekao je Duda tokom posete Pragu, prenosi Rojters.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da njegova zemlja nije imala nikakve signale ili informacije da će joj isporuka gasa biti prekinuta, ali da mora biti spremna na sve scenarije. Češka inače gotovo potpuno zavisi od Rusije u pogledu gasa.

Slovački ministar ekonomije Ričard Sulik izjavio je da se ta zemlja ne suočava sa neposrednim rizikom od prekida isporuke ruskog gasa ili nafte.

Kako navodi Rojters, Rusija namiruje oko 85 odsto potražnje Slovačke za gasom.

Vuletić: Platiće Bugarska gas u rubljama jer drugog izbora nema

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je danas da će Bugarska, koja je odbila da rubljom plati ruski gas koji se doprema Balkanskim gasovodom, a koji istovremeno snabdeva i Srbiju, ipak platiti taj energent.

„Platiće Bugarska gas u rubljama kako zahteva ruska kompanija Gasprom jer nema drugog načina da obezbedi gas”, rekao je Vuletić za Betu povodom odluke Gasproma da ukine isporuku gasa Bugarskoj jer nije do juče platila dug u rubljama.

Ruska državna gasna kompanija Gasprom potvrdila je danas da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu platile u ruskim rubljama i da će svako uzimanje gasa namenjenog trećim zemljama rezultirati smanjenjem količina u tranzitu.

Vuletić je rekao da je tehnički moguće ukinuti gas samo Bugarskoj, a ne i drugim zemljama koje se snabdevaju tim tranzitnim gasovodom kao Srbija i Mađarska, jer poseban cevovod snabdeva tu zemlju.

„To su ‘naduvane’ političke priče da Bugarska neće da plati gas. Platiće ga jer nema gde na rugom mestu da ga nabavi”, rekao je Vuletić.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije ; Zorana Mihajlović rekla je danas da se „nada da Bugarska neće uzimati gas za svoje potrebe i da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima te zemlje”.

„Gas dobijamo preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od čest miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe”, navela je Mihajlović.

Dodala je da se, bez obzira na redovno snabdevanje, „Srbija pripremala na nepredviđene situacije, odnosno prekid isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe”.

„Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće desiti, sve vreme smo u komunikaciji s njima”, rekla je Mihajlović.

 

Izvor Politika, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u