EU: Odluka Gasproma je ucena; Kremlj: Ne, to je odgovor na pljačku

„Ova neophodnost diktirana je time što su nam blokirali, odnosno, jednostavno rečeno, ukrali prilično značajnu sumu naših rezervi i sve to je zahtevalo prelazak na nov sistem plaćanja”, rekao je Peskov

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je saopštenje „Gasproma” o obustavi isporuke gasa nekim zemljama pokušajem ucenjivanja, dodavši da je Evropska unija spremna na takav scenario i da planira da odgovori na njega.

„Saopštenje ‘Gasproma’ je još jedan pokušaj Rusije da nas ucenjuje gasom. Spremni smo na takav scenario. Evropska unija priprema usaglašeni odgovor. Evropljani mogu biti sigurni da ćemo ostati jedinstveni i solidarni sa zemljama članicama koje su pogođene odlukom ‘Gasproma’”, istakla je Fon Der Lajenova.

Ona je još dodala da će Poljska i Bugarska dobijati „plavo gorivo” od susednih zemalja iz Evropske unije.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom”, isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas” i poljskoj kompaniji „PGNiG” zbog neplaćanja u rubljama.

Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano. Pored Mađarske i Austrija je potvrdila da nema problema u snabdevanju ruskim gasom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom” i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

 

Izvor Sputnjik, 27. april 2022.

 

Kremlj: Novi uslovi plaćanja gasa – odgovor na krađu zlatnih rezervi

Kremlj odbacuje optužbe šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen o ruskoj uceni zbog prelaska na plaćanje gasa u rubljama i kategorički se ne slaže s takvim tvrdnjama: to je odgovor na krađu zlatnih i deviznih rezervi, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala saopštenje „Gasproma” o obustavi isporuke gasa nekim zemljama pokušajem ucenjivanja, dodavši da je Evropska unija spremna za takav scenario i da planira da odgovori na njega.
„Ovo nije ucena, Rusija je bila i ostaje pouzdani dobavljač energenata svojim korisnicima i Rusija će se pridržavati svojih ugovornih obaveza”, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je, takođe, podsetio da su uslovi nove metode plaćanja utvrđeni ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina i da je neophodnost prelaska na novi metod izazvana potezima neprijateljskih zemalja u oblasti privrede i finansijskog sektora, koji su bez presedana.

„Ova neophodnost diktirana je time što su nam blokirali, odnosno, jednostavno rečeno, ukrali prilično značajnu sumu naših rezervi i sve to je zahtevalo prelazak na nov sistem plaćanja. Zbog toga se ne radi ni o kakvoj uceni, a o svim tim novim pojedinostima kupci su blagovremeno obavešteni. Zato se kategorički ne slažemo s takvim optužbama”, dodao je Peskov.

Novi uslovi plaćanja ne znače i novu cenu gasa

Ruski zvaničnik je, takođe, precizirao da se za kupce ruskog gasa prilikom prelaska na plaćanje u rubljama, zapravo, ništa ne menja i da nema govora o gubicima i promeni cene.

„Za naše kupce se, zapravo, ništa ne menja. Jedini novi zahtev je da se otvore dva nova računa u ‘Gasprombanci’. Zbog toga ovde nema ni govora o bilo kakvim dodatnim poteškoćama ili nekakvim gubicima, promeni cene, koja se može javiti, na primer, usled razlike u kursu”, objasnio je Peskov.

Kako je još dodao, plaćanje u zavisnosti od konvertovanja nikako ne utiče na cenu, to je bilo posebno dogovoreno.

On je potvrdio da će se u slučajevima kada zemlje odbiju da plate gas u rubljama, primenjivati odredbe ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina. Istovremeno, kako je zaključio, plaćanje u rubljama biće osnova za obnavljanje isporuka gasa iz Rusije.

Zemlje koje odbijaju da plate u rubljama, nanose štetu samo svojim poreskim obveznicima

Portparol Kremlja zaključio je da neke evropske zemlje koje odbijaju da gas plate u rubljama žele da kazne Rusiju, bez obzira na štetu koju time nanose svojim poreskim obveznicima.

Kako je još ocenio, Rusija je računala i predvidela rizike od pada prihoda u slučaju da evropske zemlje odustanu od isporuka ruskog plavog goriva.

„Naravno, sve je proračunato, svi rizici su predviđeni i preduzete su neophodne mere”, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je ruski budžet spreman na gubitke u slučaju odbijanja isporuka ruskog gasa.

Peskov je još naglasio da Putin za sada ne planira telefonske razgovore sa liderima Evropske unije na temu gasa.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom”, isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas” i poljskoj kompaniji „PGNiG” zbog neplaćanja u rubljama.

Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano. Pored Mađarske i Austrija je potvrdila da nema problema u snabdevanju ruskim gasom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

 

Izvor Sputnjik, 27. april 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u