Patrušev: Ponašanje Zapada vodi ka cepanju Ukrajine na nekoliko država

Da prevladaju negativne posledice i omoguće novo bogaćenje, SAD stvaraju veštačku globalnu krizu. Tačnije, pokušavaju da reše svoje probleme na račun ostatka sveta, a pre svega na račun Evrope

– Sjedinjene Države traže od Rusije da objavi defolt, a same treba da ga proglase zbog 30 triliona dugova i velikih ekonomskih problema koje pokušavaju da reše štampanjem dolara – rekao je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev moskovskom dnevnom listu Rosijska gazeta.

Fakti prenose najvažnije delove tog intervjua:

„Tragične scenarije svetskih kriza nameće Vašington u želji da konsoliduje svoju hegemoniju, odupirući se kolapsu unipolarnog sveta. SAD čine sve da drugi centri multipolarnog sveta ne smeju da dignu glavu, a naša zemlja ne samo da sme, već je objavila da neće igrati po nametnutim pravilima.

Rusiju su pokušali da prisile da se odrekne suvereniteta, samosvesti, kulture, nezavisne spoljne i unutrašnje politike. Mi nemamo pravo da na to pristanemo.

U pokušaju da potisnu Rusiju, Amerikanci su, koristeći svoje poslušnike u Kijevu, odlučili da stvore antipod našoj zemlji, cinično izabravši za to Ukrajinu, pokušavajući da podele suštinski isti narod. Vašington je mnogo pre državnog udara 2014. Ukrajincima usađivao predstavu o isključivosti njihove nacije i mržnju prema svemu ruskom.

Mržnja nikada ne može postati pouzdan faktor narodnog jedinstva. stoga, rezultat politike Zapada i kijevskog režima pod njegovom kontrolom može biti samo raspad Ukrajine na nekoliko država.

Evropu čeka duboka ekonomska i politička kriza. Rast inflacije i pad životnog standarda već su otpočeli. Skoro pet miliona ukrajinskih migranata je već stiglo u Evropu. U bliskoj budućnosti, njihov broj će porasti na deset miliona. Većina Ukrajinaca koji su došli na Zapad smatra da Evropljani treba da ih izdržavaju i pomažu, a kada ih primoravaju da rade, oni počinju da se bune.

Na fonu antiruskih sankcija, svet postepeno tone u prehrambenu krizu bez presedana. Desetine miliona ljudi u Africi ili na Bliskom istoku, krivicom Zapada, biće na ivici gladi. Da bi preživeli, oni će pohrliti u Evropu. Nisam siguran da će Evropa preživeti krizu.

Političke institucije, nadnacionalne integracije, privreda, kultura, tradicija mogu postati stvar prošlosti. Evropa će da grize sopstvene laktove, a Amerika će se osloboditi svog glavnog geopolitičkog straha – političkog i ekonomskog saveza Rusije i Evrope.

Američki i evropski vojno-industrijski kompleks likuje, jer zahvaljujući krizi u Ukrajini, nema kraja narudžbinama. Nije čudo da, za razliku od Rusije, zainteresovane za što brži završetak specijalne vojne operacije i što manje gubitke svih strana, Zapad želi da produžava krizu, ako treba i do poslednjeg Ukrajinca.

Amerika je odavno podelila ceo svet na vazale i neprijatelje. U SAD se od detinjstva ljudima uliva u glavu da je Amerika blistavi grad na brdu, a da je sve ostalo čovečanstvo samo poligon za eksperimente i izvor resursa. Američke elite ne žele da se pomire sa činjenicom da je američka globalna imperija u agoniji.

Spoljni dug SAD je premašio 30 triliona dolara, a Amerikanci zbog nečega razmatraju mogući defolt Rusije. Da prevladaju negativne posledice i omoguće novo bogaćenje, SAD stvaraju veštačku globalnu krizu. Tačnije, pokušavaju da reše svoje probleme na račun ostatka sveta, a pre svega na račun Evrope.

Da bi bilo koji nacionalni finansijski sistem postao suveren, njegova sredstva plaćanja moraju imati unutrašnju vrednost i cenovnu stabilnost, bez vezivanja za dolar. Sada stručnjaci rade na projektu stvaranja dvovalentnog monetarno-finansijskog sistema. Predlaže se da se odredi vrednost rublje, koja bi bila obezbeđena kako zlatom, tako i grupom roba, koje imaju valutnu vrednost, a takođe da se kurs rublje uskladi sa realnim paritetom kupovne moći.

Zapad nastavlja da deluje u skladu sa nehumanom doktrinom „zlatne milijarde”, koja podrazumeva značajno smanjenje svetske populacije različitim metodama. Radi toga, Zapad je podlo stvorio imperiju laži, koja podrazumeva poniženje i uništenje Rusije i drugih nepoželjnih država. Pljuju nam u lice i tvrde da je to Božja rosa.

Vašington i Brisel ne kriju da su njihove sankcije usmerene i na materijalno i na duhovno osiromašenje Rusa. Da upropaste naše obrazovanje nametanjem takozvanih progresivnih modela nastave, za zapadnjake je isto toliko strateški zadatak koliko i približavanje NATO-a našim granicama.”

 

Autor Nikolaj Patrušev

 

Izvor Fakti, 26. april 2022.

 

Naslovna fotografija: Host Photo Agency sco-russia2020.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u