Украјински војници у ратом захваћеном Кијеву, 17. март 2022. (Фото: AP Photo/Vadim Ghirda)

Nemački mediji: Jedinice NATO-a već u Ukrajini, najbrojniji Britanci

Britanci su najbrojniji u timu za obuku Ukrajinaca sa više od 100 elitnih vojnika specijalne jedinice SAS

Vojne elitne jedinice NATO podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske vojske, tvrdi nemački magazin Fokus

Specijalci iz Velike Britanije i SAD obučavaju ukrajinske vojnike, između ostalog, za korišćenje 3.600 modernog protivtenkovskog oružja. Takođe ih obučavaju za sabotažu i vežbaju sa njima tehnike partizanske borbe.

Britanci su najbrojniji u timu za obuku Ukrajinaca sa više od 100 elitnih vojnika specijalne jedinice SAS. Ti vojnici se, delom, nalaze u Ukrajini skriveno od 2014.godine nakon što je Rusija anektirala Krim. Oni obučavaju profesionalnu ukrajinsku vojsku i dobrovoljce. Takođe u Ukrajini su i pripadnici britanske mornaričke specijalne jedinice SBS, te i specijalni izviđači jedinice SRR.

I SAD su u Ukrajinu poslali svoje specijalce – Zelene beretke obučavaju Ukrajince u gradskoj borbi, a „Nevi sils“ vrše obuku na jednom starom poligonu na zapadu zemlje. Za koordinaciju aktivnosti specijalaca SAD zadužena je komanda za Evropu u Štutgartu.

Takođe britanski i američki elitni vojnici imaju i jedan specijalni zadatak, za koji su zadužene jedinice stacionirane u Litvaniji, a to je, da u slučaju potrebe evakuišu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

 

Izvor Tanjug/Informer, 22. april 2022.

 

FOTO: AP Photo/Vadim Ghirda

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u