Špigel: Bez ruskog gasa, evropska industrija bi mogla da stane

U slučaju prekida isporuka ruskog gasa, Evropska unija (EU) će moći do zime da napuni skladišta gasa samo ako isključi industriji plavo gorivo do jeseni, piše nemački "Špigel"

U slučaju prekida isporuka ruskog gasa, Evropska unija (EU) će moći do zime da napuni skladišta gasa samo ako isključi industriji plavo gorivo do jeseni, piše nemački „Špigel“.

Kako se navodi, izjave predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen da će Evropa dati „brz, dosledan i koordinisan odgovor” Rusiji i da je Evropa spremna da obustavi isporuke gasa iz Rusije – „previše su lepe da bi bile istinite“ i „teško da doprinose smirivanju situacije“. Istovremeno, izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca da ta zemlja već zna kako da postupi u slučaju momentalnog prestanka uvoza iz Rusije, kako piše „Špigel“, takođe nisu mnogo ohrabrujuće.

Izjave zamenika šefa Evropske komisije Fransa Timermansa da će zemlje-članice EU moći da zamene dve trećine isporuka ruskog gasa ugovorima sa drugim zemljama, kroz štednju i povećanu upotrebu alternativnih izvora energije, kao i da se napune skladišta gasa do 80% do novembra, da bi, ako bude potrebno, preživeli sledeću zimu bez ruskog gasa, izaziva sumnju kod mnogih stručnjaka. Konkretno, stručnjaci iz Julihskog istraživačkog centra (Nemačka) pretpostavljaju da se takav scenario može realizovati samo ako EU ograniči isporuke gasa industrijskim preduzećima u proleće i leto ove godine. Istovremeno, stručnjaci smatraju da, ako Evropa smanji uvoz ruskog gasa za dve trećine, skladišta gasa možda neće biti dovoljno popunjena za zimu.

Istovremeno se ukazuje da za punjenje evropskih skladišta gasa do 63 odsto do 1. avgusta, u slučaju smanjenja isporuka gasa iz Rusije, sve metalurške, hemijske fabrike i cementare u EU moraju biti isključene sa gasa do kraja jula, dok će gasne elektrane biti prinuđene da obustave rad skoro ceo jul. Pored toga, kako se ističe u tekstu, da bi se do 1. novembra dostigao nivo popunjenosti od 80 odsto, tokom oktobra biće potrebno ponovo ograničiti snabdevanje gasom industrijskih preduzeća.

„Punjenje skladišta gasa u skladu sa planiranim količinama, istovremeno sa velikim smanjenjem isporuka iz Rusije, biće moguće samo pod uslovom da se značajno ograniči za industriju i elektrane“, citira Špigel profesor sa instituta Johan Linsen.

 

Izvor Sputnjik, 1. maj 2022.

 

Foto: Vitaly Nevar/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u