Izrael: Neoprostiva izjava Lavrova o Hitleru, tražimo izvinjenje

Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov pozvan je na razgovor u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zvanični Izrael kritikovao je ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zbog izjave da je, kako navodi Rojters, „nacistički lider Adolf Hitler imao jevrejske korene“ i zahtevao je izvinjenje od Moskve.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo ruskog ambasadora na „ozbiljan razgovor“ zbog komentara koji je Sergej Lavrov dao u izjavi za italijansku televiziju, dodaje britanska novinska agencija.

Ministar spoljnih poslova Jair Lapid rekao je da je Lavrov dao „neoprostivu, skandaloznu izjavu“.

Oglasio se i izraelski premijer Naftali Benet, navodeći da je laž da je Hitler imao jevrejske korene. „Mora se stati na put korišćenju Holokausta u političke svrhe“, rekao je Benet.

Prema tekstu intervjua, objavljenog na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je, na konstataciju novinara da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je denacifikacija (što je Moskva odredila kao jedan od ciljeva intervencije u Ukrajini) besmislena i da je Zelenski, takođe Jevrej, odgovorio:

„On iznosi argument: kakav nacizam može biti kod njih ako je on Jevrejin. Možda grešim, ali Adolf Hitler je, takođe, imao jevrejsku krv. To apsolutno ništa ne znači. Mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji.“

 

Izvor RTS, 2. maj 2022.

Ambasador pozvan na razgovor

Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov pozvan je na razgovor u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador je pozvan da razjasni reči šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova iz intervjua koji je dao za italijanski „Medijaset“.

Lavrov je u intervjuu rekao da proces nacifikacije u Ukrajini postoji, da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak),„Ajdar“ i drugih jedinica nose nacistički simbol – kukasti krst.

On je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kada govori o tome poteže argument da tako nešto nije moguće jer je on Jevrejin.

– On iznosi argument: kako je moguće da kod njih postoji nacifikacija, kad je on Jevrejin. Možda grešim, ali i Adolf Hitler je imao jevrejske krvi. To apsolutno ništa ne znači. Mudri jevrejski kaže da su najvatreniji antisemiti, po pravilu, Jevreji. Što kažu kod nas: U svakom žitu ima kukolja – rekao je Lavrov.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid kaže da je to neoprostiva i uznemiravajuća izjava i velika istorijska greška.

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 2. maj 2022.

 

Foto: Foto: Russian Foreign Ministry/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u