Vrhovni sud SAD ukida pravo na abortus iz 1973. godine? Oglasio se i Bajden

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine

Prvobitna, nezvanična većinska sudska odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine, preneo je američki portal Politiko.

Izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje, objavljeno 10. februara, u međuvremenu možda promenjeno.

Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informaciju, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

Stručnjaci pretpostavljaju da je ova odluka procurila preko službenika koji je bio zabrinut, u nadi da će reakcija javnosti dovesti do njene promene.

Za sada su i Vrhovni sud SAD i Bela kuća odbili da komentarišu natpise portala Politiko.

„Ro je od samog početka učinio ozbiljnu grešku”, napisao je sudija Semjuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. februara, prenosi Politiko.

Američki portal navodi da su još četvorica sudija koje su imenovali republikanci – Klarens Tomas, Nil Gorsuč, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret – glasali kao i sudija Alito.

„Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promena”, izjavio je sinoć za MSNBC izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je i objavio ovu priču.

Ispred Vrhovnog suda okupila se grupa ljudi protestujući protiv ovakve odluke suda i za pravo na abortus.

 

Izvor RTS, 3. maj 2022.

 

Bajden: Bićemo spremni da zaštitimo pravo na abortus

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ne zna da li je procurela odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku, ali tvrdi da će njegova administracija kad odluka bude doneta biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

„Verujem da je pravo žene na izbor fundamentalno”, naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda, a kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine, preneo je ranije danas američki portal Politiko.

Izveštač Politika, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje koje je objavljeno 10. februara u međuvremenu možda promenjeno.

Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informaciju, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

 

Izvor Tanjug/B92, 3. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Evelyn Hockstein

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u