EU predstavila šesti paket sankcija Rusiji, četiri zemlje protiv embarga na naftu

„Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija”, rekao je Sijarto

U okviru najnovijeg, šestog paketa sankcija, Evropska unija uvodi embargo na uvoz ruske nafte – u roku od šest meseci na uvoz sirove nafte, odnosno do kraja godine na uvoz rafinisanih proizvoda. Još ruskih banaka se isključuje iz SWIFT-a, među kojima i Sberbanka. Mađarska i Slovačka će moći da kupuju naftu od Rusije do kraja 2023. godine, saznaje Rojters.

Članice Evropske unije prestaće da uvoze rusku naftu i rafinisane proizvode, kaže predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, predlažući šesti paket sankcija protiv Rusije, kao odgovor na rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

„Ruske isporuke sirove nafte postepeno ćemo ukidati u narednih šest meseci, a rafinisanih proizvoda do kraja godine“, rekla je Fon der Lajen u Evropskom parlamentu, na šta je dobila veliki aplauz.

„Ovo će biti potpuna zabrana uvoza ruske nafte pomorskim i kopnenim cevovodima, i sirove i rafinisane“, dodala je predsednica EK.

Istakla je da ovo neće biti lako, jer su neke države članice EU veoma zavisne od ruske nafte, ali da se na tome mora raditi.

U skladu s tim, kako Rojters saznaje od izvora iz EU, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju naftu od Rusije do kraja 2023. godine, po postojećim ugovorima.

Najnoviji paket sankcija mora da odobri svih 27 država članica EU. U pokušaju da pojedine zemlje ne stave veto na ovaj predlog, Brisel je predložio duži period za sprovođenje embarga za Mađarsku i Slovačku, rekao je izvor.

Zabrana tri ruska medija

Evropska unija će, u okviru ovog paketa, uvesti sankcije i za visoke vojne oficire koji su, kako je navela Fon der Lajen, „počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju“.

„Znamo ko ste, nećete se izvući“, rekla je predsednica EK.

Pored toga, novi paket obuhvata i sankcije za tri ruska državna medija koje je Ursula fon der Lajen nazvala „glasnicima Putinovih laži i agresivne propagande“.

„Ne treba im više davati prostor za širenje tih laži“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Oni će, kako je navela, biti isključeni iz kablovske, satelitske ili internet mreže EU, ali nije navela o kojim medijima je reč.

Kao četvrtu meru, Ursula fon der Lajen najavila je isključenje najveće ruske banke, Sberbanke, iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih transakcija.

U međuvremenu, Rojters iz dva izvora saznaje da je EU predložila i sankcije za Kreditnu banku Moskve i Poljoprivrednu banku.

Kako navodi agencija, predlog podrazumeva isključivanje iz SWIFT-a, ali ne i zamrzavanje imovine i potpunu zabranu transakcija.

Paket za oporavak Ukrajine

Predsednica EK redložila je donošenje paketa pomoći za oporavak Ukrajine, koji bi trebalo da donese ogromna ulaganja za ispunjavanje svih potreba i sprovođenje neophodnih reformi.

„Na kraju će to utrti put za budućnost Ukrajine unutar Evropske unije“, rekla je Fon der Lajen.

 

Izvor Rojters/RTS, 4. maj 2022.

Četiri zemlje protiv

Mađarska ne može da podrži predloženi embargo Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost, poručio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine”, rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

„Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija”, rekao je Sijarto, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Bugarska traži izuzeće

Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu, izjavio je danas zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi značajno podiglo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost”, rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list, javlja Rojters.

Slovačka traži prelazni period

Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik.

Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022. godine

I Češka će tražiti izuzeće

Češka će tražiti period izuzeća od predloženog embarga Evropske unije na rusku naftu i tako dobiti vreme da poveća kapacitete naftovoda, najavio je danas premijer te zemlje Petr Fijala.

„Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, možda tri godine”, rekao je Fijala, a prenosi Rojters.

On je naglasio da je Češka spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Rusiji, koje uključuju naftu, s obrzirom na to da će, kako je naveo, postojati određeni period odlaganja dok se ne povećaju kapaciteti naftovoda, koji mogu da isporučuju naftu Češkoj, javlja Tanjug.

Zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev najavio je ranije danas da će Sofija tražiti izuzeće od predloženog embarga EU na rusku naftu.

Mađarska i Slovačka su još ranije tražile da budu izuzete iz predloženog embarga.

Embargo koji je EU predložila znači postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

 

Izvor Politika, 4. maj 2022. 

 

Foto: Patrick Hertzog/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u