Protesti širom SAD zbog nacrta odluke suda o zabrani abortusa

Vrhovni sud potvrdio je da je nacrt, koji je objavio portal Politiko, autentičan, ali je istakao i da taj nacrt ne predstavlja odluku suda

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće – izašli su na ulice širom SAD. Protesti su počeli posle vesti da bi Vrhovni sud Sjedinjenih Država mogao da poništi presudu iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike.

Demonstranti širom SAD nose transparente sa sloganom „Dalje od naših tela“. Traže da se zaštiti pravo na abortus.

Protesti su počeli jer je u javnost dospeo nacrt odluke Vrhovnog suda, koji predviđa ukidanje prava na abortus.

„Mislim da će to biti poništeno! Ne mogu da verujem da sada moramo da proživljavamo ono što su naše bake i majke“, kaže jedna demonstrantkinja.

Ukoliko bi Vrhovni sud ukinuo presudu iz 1973, to bi značilo da u gotovo pola saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

„Oni ne brinu šta je najbolji interes za sve žene… Ovo su gluposti nesposobne Republikanske stranke…“, rekla je jedna od okupljenih na protestu.

Poziv demokratama da zaštite prava žena

Abortus je jedno od pitanja koje izaziva najveće podele u američkoj politici i traje pola veka. Zato demonstranti pozivaju demokrate u Kongresu da preduzmu mere i zaštite pravo na abortus.

„To je stvarno strašno. Mislim da bi svaka žena u ovoj zemlji, svaka žena u Arizoni, mogla biti pogođena time. Glasala bih samo za nekoga ko podržava žene i njihovo pravo na bezbedan, legalan abortus“, ističe demonstrantkinja.

Vrhovni sud potvrdio je da je nacrt, koji je objavio portal Politiko, autentičan, ali je istakao i da taj nacrt ne predstavlja odluku suda.

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da ne zna da li je odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili je to konačna odluka, ali najavljuje da će njegova administracija, ako takva odluka bude doneta – biti spremna da zaštiti to pravo.

 

Autor Nebojša Kotlajić

 

Izvor RTS, 4. maj 2022. 

 

Foto: Al Drago/Bloomberg

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u