Berlin od Kijeva traži izvinjenje, Zelenski se sastao sa šefom opozicije

Predsednica Odbora za odbranu Bundestaga poručila ukrajinskom ambasadoru „Možda bi se, gospodine Melnik, jednostavno trebalo izviniti predsedniku, a zatim ljubazno pozvati kancelara da dođe“

Olaf Šolc ne želi da poseti Ukrajinu sve dok se ne reši spor oko putovanja saveznog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera. Nemački kancelar smatra da je – Kijev na potezu.

Da li se nešto dešava u diplomatskom sporu oko putovanja nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera u Ukrajinu koje je otkazano u aprilu? „Problem je što je predsednik SR Nemačke bio nepozvan. O tome se radi“, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc i tako još jednom objasnio razlog zašto ne želi da putuje u Ukrajinu. Šef nemačke vlade priznaje da razmišlja o tome kako bi problem mogao da se reši. Šolc ne iznosi nikakve uslove, ali kaže da „Ukrajina mora dati svoj doprinos“.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, svaki drugi Nemac smatra da je kancelar Šolc po tom pitanju u pravu: 49 odsto građana koje je anketirao institut JuGov smatra je „primereno“ to što kancelar ne želi da putuje u Ukrajinu nakon što je predsedniku Štajnmajeru odbijena dobrodošlica, 32 procenta smatra da je „prilično odnosno veoma neprikladno“, a 19 odsto nije iznelo svoje mišljenje.

Ukrajinu je nedavno posetio lider opozicije Fridrih Merc (CDU). Koalicioni partneri u nemačkoj vladi, SPD, Zeleni i FDP, praktično su uživo, putem televizije i društvenih mreža, pratili kako se opozicioni lider javlja iz voza, kako razgovara s gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, zatim predsednikom ukrajinskog parlamenta, kako je posetio predgrađe Kijeva Irpin i na kraju se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Signal za Berlin

Sastanak ukrajinskog predsednika s nemačkim opozicionim liderom prvobitno nije bio planiran i u protokolarnom smislu krajnje je neobičan. Posmatrači ocenjuju da se to može shvatiti kao signal vladi u Berlinu. Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Melnik u više navrata je isticao da bi njegova vlada bila oduševljena da kancelar dođe u Kijev.

Razgovor Zelenskog sa Mercom trajao je oko sat vremena, a na fotografijama se vidi kako se ukrajinski šef države u maslinasto-zelenoj majici nakon toga rukuje sa gostom iz Nemačke. „Nemačka stoji uz Ukrajinu i njen hrabri narod“, izjavio je kasnije Merc. „Ne samo da sam bio potpuno šokiran, još uvek sam. Ove slike ne mogu da izađu iz glave“, opisao je Merc svoje utiske iz Irpina.

„To se mora videti“

Domovi kulture, obdaništa, crkve i bolnice uništavani su „potpuno neselektivno“ i teškim naoružanjem. „Morate to da vidite da biste razumeli tragediju takvih napada“, izjavio je Merc i preporučio da i kancelar otputuje u Kijev. „Ne možete da vodite te razgovore telefonom, ne možete da ih obavljate ni putem video-konferencija. Te razgovore morate da vodite lično.“

Na pitanje da li su njegovi sagovornici u Ukrajini iznenađeni time što je opozicioni lider prvi došao u Kijev, Merc je u intervjuu za ja javni servis ZDF rekao: „Da, može se tako reći.“

„Rešenje će biti pronađeno“

Može se pretpostaviti da je Merc s namerom izvršio pritisak na kancelara. „Da sam ja opozicioni političar, i ja bih otišao“, rekao je ministar privrede i vicekancelar Robert Habek (Zeleni). On kaže da čvrsto veruje da će u dogledno vreme u Ukrajinu otputovati i član Savezne vlade. „Rešenje će biti pronađeno, o tome stalno razgovaramo.“

Habek je jedan od onih koji su još pre rata zagovarali snabdevanje Ukrajine oružjem. On je posetio tu zemlju u leto 2021. i još tada se tako izjasnio. U to vreme naišao je na ogromno protivljenje u sopstvenoj stranci.

Reorganizacija Ministarstva

Da li će Habek ili možda ministarka spoljnih poslova Analena Berbok otputovati u Kijev? Političarka Zelenih već je planirala putovanje, ali je prema protokolu trebalo da ide sa saveznim predsednikom. Otkazivanje dobrodošlice Štajnmajeru otežalo je planiranje putovanja i zato sada „moramo da sve malo reorganizujemo“ i „vidimo šta ima najviše smisla“, kaže ministarka spoljnih poslova. Ona nije navela termin posete i on iz bezbednosnih razloga neće ni biti unapred najavljen. „Tako nešto se pažljivo priprema, jer to nisu turistička putovanja“.

U međuvremenu je nemački predsednik, prilikom posete Rumuniji, naglasio da je i dalje voljan da razgovara sa ukrajinskim predsednikom. „Mi Nemci svim srcem podržavamo Ukrajinu“, rekao je Štajnmajer u Bukureštu.

Izvinjenje i uljudan poziv kancelaru?

Da li je to nagoveštaj da on stiže u Kijev? Predsednica Odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman (FDP), preporučila je ukrajinskom ambasadoru da pronađe reči pomirenja. „Možda bi se, gospodine Melnik, jednostavno trebalo izviniti predsedniku, a zatim ljubazno pozvati kancelara da dođe.“ Nakon onoga što je Olaf Šolc rekao, čini se da bi to moglo da bude dovoljno.

 

Izvor Dojče vele, 5. maj 2022. 

 

Foto: Tviter/@_FriedrichMerz

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u