Njujork tajms: SAD dale Ukrajini podatke na osnovu kojih su ubijeni ruski generali

Zvaničnici Bajdenove administracije su odbili da preciziraju koliko je generala ubijeno kao rezultat pomoći SAD, prenosi Njujork tajms

Sjedinjene Države su pružile obaveštajne podatke o ruskim jedinicama koje su omogućile Ukrajincima da gađaju i ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u ratu u Ukrajini, saopštili su visoki američki zvaničnici, preneo je Njujork tajms.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su ubili otprilike 12 generala na linijama fronta.

Ovakav vid pomoći Ukrajini deo je poverljivih napora Bajdenove administracije da pruži Kijevu obaveštajne podatke na bojnom polju u realnom vremenu. Ti obaveštajni podaci takođe uključuju očekivano kretanje ruskih trupa sakupljeni iz nedavnih američkih procena tajnog plana Moskve za borbe u regionu Donbas na istoku Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Zvaničnici su odbili da preciziraju koliko je generala ubijeno kao rezultat pomoći SAD.

Sjedinjene Države su se fokusirale na obezbeđivanje lokacije i drugih detalja o mobilnom štabu ruske vojske, koji se često premešta. Ukrajinski zvaničnici su kombinovali te geografske informacije sa sopstvenim obaveštajnim podacima – uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisustvo visokih ruskih oficira – da bi izveli artiljerijske udare i druge napade u kojima su ubijeni ruski oficiri.

Razmena obaveštajnih podataka deo je pojačanog toka pomoći SAD koja uključuje i teško oružje i desetine milijardi pomoći.

Podrška američkih obaveštajnih službi Ukrajincima imala je odlučujući efekat na bojnom polju, potvrđujući ciljeve koje je ukrajinska vojska identifikovala i usmeravajući ih na nove ciljeve, piše njujorški list.

Pošto nije uspela da napreduje ka Kijevu, glavnom gradu, u ranom delu rata, Rusija je pokušala da se pregrupiše, uz koncentrisaniji pritisak u istočnoj Ukrajini koji se do sada kretao sporo i neravnomerno.

Američki zvaničnici nisu želeli da opisuju kako su došli do informacija o štabovima ruskih trupa, iz straha da će ugroziti njihove metode prikupljanja. Ali tokom celog rata, američke obaveštajne agencije su koristile različite izvore, uključujući poverljive i komercijalne satelite, da bi pratile kretanje ruskih trupa.

Sekretar odbrane Lojd Ostin kazao je prošlog meseca da “želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do stepena da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu“.

Upitan o obaveštajnim podacima koji su dostavljeni Ukrajincima, Džon F. Kirbi, portparol Pentagona, rekao je: “nećemo govoriti o detaljima tih informacija“. Ipak, priznao je da Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini informacije i obaveštajne podatke koje mogu da koriste da se brane.

Nakon objavljivanja ovog članka, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson je u saopštenju navela da obaveštajni podaci na bojnom polju nisu dostavljeni Ukrajincima “sa namerom da ubiju ruske generale“.

Nisu svi udari izvedeni uz pomoć američkih obaveštajaca, ukazuje se. Prema više američkih zvaničnika, američki obaveštajci nisu pomogli u napadu tokom tokom vikenda na lokaciji u istočnoj Ukrajini gde je boravio načelnik Generalštaba ruske vojske general Valerij Gerasimov. Tada je ubijen general Andrej Simonov.

Ali američki obaveštajci su bili ključni za ciljanje drugih generala, priznali su zvaničnici.

Sjedinjene Države rutinski daju informacije o kretanju ruskih trupa i opreme i pomažu Ukrajini da potvrdi lokaciju kritičnih ciljeva. Drugi saveznici u NATO-u takođe daju obaveštajne podatke ukrajinskoj vojsci u realnom vremenu.

Dok su se informacije koje su Sjedinjene Države pružile Ukrajini pokazale dragocenim, ruski generali su često bili izloženi elektronskom prisluškivanju govoreći preko nebezbednih telefona i radija, rekli su sadašnji i bivši američki vojni zvaničnici.

“To pokazuje lošu disciplinu, nedostatak iskustva, aroganciju i potcenjivanje ukrajinskih sposobnosti“, rekao je Frederik Hodžis, bivši najviši komandant američke vojske u Evropi, koji je sada u Centru za analizu evropske politike.

Ruska vojna taktika je takođe ostavila visoke generale ranjivim. Centralizovana komandna hijerarhija odozgo nadole daje ovlašćenje za donošenje odluka samo najvišim nivoima, u poređenju sa decentralizovanijom američkom strukturom koja gura mnoge odluke na bojnom polju ka višem vojnom osoblju i mlađim oficirima. Takav sisitem komande primorao je ruske generale na rizična putovanja na prve linije fronta za rešavanje logističkih i operativnih pitanja.

 

Izvor Danas, 5. maj 2022. 

 

Foto: Naslovna fotografija: Hisham F. Ibrahim/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u