Francuski ambasador: Beograd jasnije da se pozicionira

Pjer Košar je izjavio da je potrebno jasnije pozicioniranje Srbije u odnosu na rat u Ukrajini i da Beograd treba da ima zajedničku poziciju sa članicama EU kada je reč o odgovoru na zajedničku pretnju

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je juče da je potrebno jasnije pozicioniranje Srbije u odnosu na rat u Ukrajini i da Beograd treba da ima zajedničku poziciju sa članicama Evropske unije kada je reč o odgovoru na zajedničku pretnju.

Košar je rekao, na konferenciji „Evropa nakon predsedničkih izbora u Francuskoj” u Beogradu, da, pošto je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, postoji „potreba za usklađivanjem” s EU i da je „normalno da EU insistira da postoji zajednička vizija i analiza onoga što se dešava na kontinentu”, prenela je Beta.

Košar je kazao da je važno što je Srbija prepoznala da invazija Rusije predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i da je glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da je potrebno „jasnije pozicioniranje i analiza od strane Srbije”.

Košar je rekao da evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana mora biti iskrena i da mora da bude obezbeđena jasna dinamika. Kazao je da je to zahtevan proces i da već dugo traje, kao i da ponekad u javnom mnjenju u zemljama zapadnog Balkana postoji određeni zamor od proširenja.

„Svi zajedno treba da se potrudimo da to bude prijemčivije za javno mnjenje i da pokažemo rezultate. Znamo da je datum ulaska u EU važan, ali ne zaboravimo da građani već imaju mnogo koristi od EU”, rekao je Košar, podsetivši na programe Horajzon 2020, Erazmus i ogromne investicije EU u Srbiji.

Izvestilac Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović izjavio je da pobeda Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, ali i pobeda liberalnih snaga i poraz Janeza Janše u Sloveniji predstavljaju snažan i bitan signal da i Francuska i Slovenija stoje iza evropske ideje i EU.

„Sad tu energiju i dinamiku moramo da iskoristimo da ostvarimo bližu integraciju zapadnog Balkana u EU i da mi kao Nemačka, zajedno s Francuskom i celom EU radimo na tome”, rekao je Ahmetović u video-poruci.

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn izjavio je da će rat u Ukrajini biti najvažnije pitanje na dnevnom redu EU „sve dok ne bude jasno da agresor ne može da pobedi”, ali da to ne znači da se neće baviti i drugim pitanjima i da to može dati podršku naporima da se ubrza proces proširenja.

Prema njegovom mišljenju, bilo je neodgovorno od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da predlaže status kandidata za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju, jer članstvo u EU ne treba da služi kao bezbednosni pojas u ratno vreme. Član francuskog Senata Filip Folio izrazio je uverenje da je u pogledu dešavanja u Ukrajini evropska vizija jasna.

„Ako želimo da uđemo u EU treba da delimo te vrednosti i u jednom trenutku treba da ukažemo ko je agresor, a ko pod agresijom i ne može da bude drugačije”, rekao je Folio.

 

Izvor Politika, 6. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Ambasada Francuske u Srbiji

 

BONUS VIDEO:

Default Category, Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u