Vaseljenska patrijaršija priznala „severnomakedonsku“ crkvu kao kanonsku

Povodom sporne odluke Sinoda Vaseljenske patrijaršije odmah se oglasila Ruska pravoslavna crkva

Vaseljenska patrijaršija priznala je „severnomakedonsku“ crkvu kao kanonsku, prenose mediji u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije, Konstantinopolj priznaje naziv crkve kao „Ohridske“ isključujući ime „makedonska“, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da je Sveti Sinod, kojem je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i razmatrao žalbu pomesne crkve, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije.

Sinod je odlučio da prima „sveštenstvo i narod ove Crkve pod arhijerejem Stefanom, zacelivši ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem‘ ranu tamošnje naše pravoslavne braće“.

„U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt“, objavila je Vaseljenska patrijaršija, prenosi Plusinfo.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi se, napominje se u saopštenju, ostavlja regulisanje administrativnih pitanja između nje i „severnomakedonske“ crkve.

„Odluka ne znači tomos o autokefalnosti, slede dodatni pregovori“

„Severnomakedonska“ crkva u saopštenju tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nakon decenija spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve“.

„To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je „izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije“ i najava da makedonska crkva više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi „severnomakedonska“ crkva, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

 

Izvor Plusinfo/Tanjug/RTS, 9. maj 2022. 

 

RPC: Ne priznajemo odluku

Priznanje „Ohridske crkve“ od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

RPC ne priznaje odluke o statusu crkve u Severnoj Makedoniji, koje su donete bez učešća SPC.

– Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Severnoj Makedoniji može doneti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, doneta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomesne pravoslavne crkve – rekao je Balašov.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

 

Izvor Novosti online, 10. maj 2022.  

 

Foto: SPC

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u