Ukrajina delimično obustavila tranzit ruskog gasa u Evropu

Ukrajina je obustavila tranzit ruskog gasa na području regiona Lugansk. Protok je smanjen za 32,6 miliona kubika dnevno, što je skoro trećina moguće dnevne isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu

Rat Rusije protiv Ukrajine ima sve veće posledice po snabdevanje Evrope gasom. Kako je saopštio ukrajinski operater sistema za prenos gasa GTSOU, Ukrajina je obustavila tranzit ruskog gasa na području regiona Lugansk na istoku zemlje. To znači da je smanjen protok za 32,6 miliona kubika dnevno, objavio je GTSOU i pojasnio da je to skoro trećina moguće dnevne isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu.

Reč je o ulaznoj tački Sohranivka, delu gasovoda Sojuz koji vodi od ruske Orenburške oblasti do ukrajinskog Užgoroda.

Preusmeravanje na drugu ulaznu tačku

GTSOU je juče objavio da nije u mogućnosti da prihvata ruski gas na toj tački jer se „okupacione sile mešaju u tehničke procese”, i pozvao se na „višu silu”. Zato će dotok gasa od srede biti prekinut preko Sohranivke i preusmeren na drugu ključnu ulaznu tačku, Sudžu. Tamo je rezervacija transportnih kapaciteta jutros (11.5.) iznosila oko 72 miliona kubnih metara. Dan ranije transportovano je 95,8 milijuna kubika gasa.

Ukrajinci su optužili Ruse da su ometali rad postrojenja. Jurij Vitrenko, šef ukrajinskog energetskog snabdevača Naftogas, nedavno je upozorio da bi tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za Zapadnu Evropu mogao da bude ugrožen ako Rusija nastavi napade na ukrajinsku infrastrukturu.

Gasprom: Preusmeravanje nije moguće

Ruski energetski koncern Gasprom, koji je do sada preko Ukrajine Evropi isporučivao skoro 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, objavio je da nije primio „nikakvu potvrdu o tome da je nastupila viša sila” i dodao da su Ukrajinci poslednjih nedelja potpuno „nesmetano” radili u Sohranivki.

Predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov je za agenciju Interfaks izjavio da ukinute isporuke tehnički nije moguće prebaciti na druge rute. Gasprom je ponovo istakao da izvršava sve svoje obveze prema evropskim kupcima.

Nemačka smanjuje zavisnost od ruskog gasa

Ugovorno predviđena maksimalna iskorišćenost isporuke gasa preko Ukrajine u Evropu iznosi 109 miliona kubika dnevno, a glavna ruta za ruski gas i dalje je Severni tok 1 preko Baltičkog mora. Prema ruskim podacima, preko Severnog toka 1 Evropi je do sada isporučivano 60 milijardi kubika gasa godišnje.

Nemačka u velikoj meri zavisi od ruskog gasa i zato su za Berlin sporni zahtevi za uvođenjem embarga na uvoz tog energenta iz Rusije. Međutim, prema najnovijim informacijama iz Ministarstva privrede u Berlinu, zavisnost Nemačke od ruskog gasa od početka rata u Ukrajini smanjena je s dosadašnjih 55 na oko 35 odsto.

 

Izvor Dojče vele, 11. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Gleb Garanich/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u