Priština aplicirala za SE; Vučić: Vašingtonski sporazum je mrtav

Vučić je rekao da je dobio zvaničnu informaciju da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope i ocenio da je time srušen još jedan sporazum koji su potpisali

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Metohije Donika Gervala predala je i zvaničan zahtev za ulazak Kosova i Metohije u Savet Evrope. Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je time Priština srušila još jedan sporazum koji su potpisali, a to je Vašingtonski sporazum. Saveta za nacionalnu bezbednost sutra će održati sednicu za bezbednost ovim povodom.

Vučić je podsetio da su deset godina gazili Briselski sporazum, a sada posle toga brutalno su pogazili i Vašingtonski sporazum i Rezoluciju 1244.

„Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do rešenja i poštuje potpisano”, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom informacije da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da imaju dve trećine u SE Vučić je rekao da ne zna da li imaju većinu ili ne.

„Ako računam sve zemlje to je na 67, 68 do 70 odsto ukoliko bi svi oni koji su priznavali tzv nezavisnosti glasali za članstvo”, rekao je Vučić.

On je naveo i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su za to dobili podršku Amerikanaca.

Prema njegovim rečima, u narednim nedeljama zvaničnici Srbije daće sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

„Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo, naše mogućnosti su ograničene, nevelike, ali život je borba. Borićemo se, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima. To je ono što mi možemo da uradimo”, poručio je Vučić.

 

Izvor Politika, 12. maj 2022. 

 

Vučić: Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobio zvaničnu informaciju da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope. Mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, a mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje, poručio je Vučić. Najavio je za sutra u 11 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Aleksandar Vučić, koji je u Beogradu otvorio je Sajam automobila, izjavio je da je ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Donika Gervala predala i zvaničan zahtev za ulazak Prištine u Savet Evrope i ocenio da je time Priština srušila još jedan sporazum koji su potpisali, a to je Vašingtonski sporazum.

Podsetio je da su 10 godina gazili Briselski sporazum, a sada su brutalno pogazili i Vašingtonski sporazum i Rezoluciju 1244. Najavio tim povodom za sutra u 11 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Poručio je da će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da se bori.

„Mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, a mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na odlučivanje”, poručio je predsednik.

Naglasio je da nema povlačenja i predaje pred ucenama.

„Oni će sve da urade da priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, a na nama je da čuvamo svoju zemlju”, poručio je predsednik.

Naveo je i da je Priština dobila podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, ali da to sve njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo.

„Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost”, rekao je Vučić.

„Svi misle da imaju pravo da naređuju Srbiji”

Vučić je, na pitanje o izjavi poslanika nemačkog Bundestaga i predsednika Odbora za Zapadni Balkan Josipa Juratovića da „Vučić više ne može više da lavira” i da „jednu priču priča u Briselu, drugu u Moskvi, treću u Beogradu, četvrtu u nekom srpskom selu”, rekao da je problem što svi misle da imaju pravo da kreiraju politiku Srbije i da u skladu sa dnevnim potrebama i interesima imaju pravo da naređuju Srbiji i određuju joj kako će se ponašati.

Naveo je da kada ode u Moskvu, na konferencijama pred Vladimirom Putinom kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi dobre odnose sa Rusijom, a da u Briselu kaže da Srbija želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom, iako se nalazi na evropskom putu.

„Kad odem u SAD, a ne postoji čovek koji je na takav način odgovorio bilo kojem američkom predsedniku, kada je Tramp rekao nešto loše o Kini i pitao da li i ja imam takva iskustva, rekao sam da sa Kinezima imamo odlična iskustva i da su oni naši prijatelji”, rekao je Vučić.

Dodao je i da, kada ode u Kinu, uvek i na svakom mestu kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu.

„U kom to selu, gradu i na kojoj televiziji sam pričao drugačije?”, upitao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Leah Millis

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u