Putin: Zapadne sankcije će dovesti do nesagledivih posledica

Autori zapadnih sankcija, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana

Autori zapadnih sankcija protiv Rusije vođeni su kratkovidnim naduvanim političkim ambicijama i pogađaju ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ove sankcije u velikoj meri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana. To vidimo, pre svega, u naglom porastu inflacije u Evropi”, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

On je primetio da se u nekim zemljama inflacija približava i stopi od 20 odsto godišnje, a u evrozoni u celini cene robe porasle su za više od 11 odsto.

Prema njegovim rečima, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neizbežno će dovesti do najsloženijih posledica.

„Očigledno je da će zbog objektivnih ekonomskih zakona nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno dovesti do najsloženijih, teško rešivih posledica po Evropsku uniju, njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje sveta, koje se već suočavaju sa rizicima od gladi”, ocenio je ruski predsednik.

Putin je naglasio da je „za to u potpunosti krivica elita zapadnih zemalja koje su spremne da žrtvuju ostatak sveta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju”.

Prema njegovim rečima, kurs rublje u tekućoj godini pokazuje najbolju dinamiku među svim valutama sveta.
On je dodao da Rusija izlazi na kraj sa spoljnim izazovima izazvanim zapadnim sankcijama.

„Postepeno se usporava inflacija. Tokom prošlog meseca njena stopa se nekoliko puta smanjila u odnosu na mart. Nedeljni rast cena već je pao na 0,1 odsto – to je već blizu nedeljne stope rasta koja odgovara ciljanoj inflaciji Banke Rusije”, naglasio je predsednik.

Putin je podsetio da je SSSR pobedio u Drugom svetskom ratu ne samo zbog borbenih frontova, već i zbog svoje ekonomske moći.

„Nedavno smo proslavili naš glavni praznik – Dan pobede. I želim da podsetim da je ona postignuta ne samo u borbama na frontovima, već i zbog ekonomske moći naše zemlje koja se tada suprotstavljala industrijskom potencijalu ne samo Nemačke, već praktično čitave Evrope koju su porobili fašisti”, zaključio je Putin.

 

Izvor Sputnjik, 12. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u