Vašington ograničava razmenu obaveštajnih podataka s Kijevom

Prema navodima američkog medija Vašington post, američka administracija izradila je interne smernice prema kojima je američkim obaveštajnim agencijama zabranjeno prenositi detaljne informacije

Kako bi izbjegao porast napetosti s Moskvom, Vašington će ograničiti razmjenu obavještajnih podataka s Kijevom. Prema navodima američkog medija Vašington post, američka administracija izradila je interne smjernice prema kojima je američkim obavještajnim agencijama zabranjeno prenositi detaljne informacije o lokaciji ruskih vojnih čelnika i političara (ne odnosi se na vojnike na teritoriji Ukrajine), kao i bilo koji podaci o ciljevima izvan Ukrajine.

U drugim slučajevima Vašington prenosi informacije o kretanju ruske vojske u realnom vremenu.

Već ranije je Njujork Tajms objavio kako je Kijev dobio neke obavještajne podatke od Pentagona, koji su mu navodno omogućili napad na rusku krstaricu Moskva. Mediji su pisali da je ukrajinska vojska saznala od američkih obavještajaca o tome gdje se krstarica nalazi. Međutim, Amerikanci nisu smatrali da će je Kijev napasti i nisu učestvovali u toj odluci. Američki predsjednik Džo Biden bio je nezadovoljan curenjem informacija.

 

Autor Anabela Jelenčić

 

Izvor Geopolitika njuz, 12. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Al Drago

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u