Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to hold a news conference at 10 Downing Street, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in London, Britain, April 20, 2021. Reuters/Toby Melville/Pool

Istorijska pobeda Šin Fejna donela krizu u odnosima Londona, Belfasta, Brisela i Dablina

Desničarska štampa u Britaniji najavljuje da bi carina robe preko Irskog mora, pomerena na taj punkt, kako bi granica na Irskom ostrvu ostala otvorena, mogla da nestane već 17. maja

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu Šin Fejn, nekada političko krilo Irske republikanske armije, a sada najveća rimokatolička republikanska stranka u zemlji, osvojila je, prvi put u istoriji relativnu većinu u Severnoj Irskoj.

Šta to znači za buduće jedinstvo zemlje?

„Moj cilj je da politika funkcioniše kroz partnerstvo, a ne podele. Radićemo zajedno bez obzira na politička uverenja. Ukazaćemo poštovanje i očekujemo da i nas poštuju“, poručila je biračima potpredsednica Šin Fejna i, po svemu sudeći, buduća prva ministarka Severne Irske Mišel O’Nil.

Sa 29 odsto glasova, republikanci nemaju snage za referendum o otcepljenju. No, ambicije ostaju.

„U više navrata smo tražili od irske vlade da stvori uslove za razgovore o ustavnim promenama. To je uvek bio naš stav i to će i sutra biti moj stav“, tvrdi potpredsednica Šin Fejna Mišel O’Nil.

Građanstvo strahuje od zaoštravanja sukoba duž starih protestantsko-rimokatoličkih linija.

„Ukoliko se to desi, strahovaću od novog građanskog rata i šta to može da znači za našu decu“, ističe medicinska sestra Džilijan Rasel.

Unionistička blokada

Unionisti, čija je nadmoćna glasačka većina podeljena u čak četiri stranke, prete blokadom svih institucija dok granica prema ostatku Ujedinjenog Kraljevstva ne bude potpuno otvorena.

„Dok britanska vlada ne bude preduzela odlučnu akciju po pitanju Protokola, nećemo imenovati ministre u izvršnu vlast“, upozorava predsednik Demokratske unionističke partije Džefri Donaldson.

„Domaćinstva sa mukom zarađuju za hleb i ogrev. Nije vreme za teatar“, uzvraća predsednica Šin Fejna Meri Lu Mekdonald.

„Pre godinu dana Boris nam je napričao gomilu laži da Protokol nikada neće biti primenjen“, podseća unionista Džon Kinan.

Ultimatum Londona

„Najvažniji sporazum je 25 godina star mirovni sporazum, postignut na Veliki petak“, ponavlja britanski premijer Boris Džonson.

Bez slobodnog protoka robe preko Irskog mora, ugrožen je mirovni sporazum, tvrdi britanska vlada.

Ustavni sud podržava taj stav.

Šefica diplomatije Liz Tras već pravi nacrt zakona o slobodnom protoku robe.

Briselu ostavlja do subote ujutru da nađe kompromis.

„Evropska unija predložila je brzu traku za kretanje robe iz Britanije u Severnu Irsku. Predložili smo dramatično pojednostavljivanje tog procesa smanjenjem carinskih podataka na minimum kako bismo bili uvereni da će roba i ostati u Severnoj Irskoj. To su ideje bez presedana, koje svedoče o našoj posvećenosti sigurnosti i stabilnosti Severne Irske. Britanske kolege nas međutim, nisu dočekale na pola puta“, kaže potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Međutim, predstavnik britanske vlade Majkl Elis smatra da je mir u Severnoj Irskoj zasnovan na poštovanju svih zajednica i njihovom pristanku na određene odluke.

„Trenutni sporazumi sa Evropskom unijom to podrivaju. Nećemo dozvoliti da se to nastavi“, ističe Elis.

Desničarska štampa u Britaniji najavljuje da bi carina robe preko Irskog mora, pomerena na taj punkt, kako bi granica na Irskom ostrvu ostala otvorena, mogla da nestane već 17. maja.

I dok London očekuje odgovor Brisela, analitičari se pitaju da li će Evropa, koja već ima rat na svom istočnom obodu, uskoro se naći u ratnom stanju i na zapadnom obodu – ako ne u pravom ratnom stanju, a ono u ratu rečima i, iznad svega, trgovinskom ratu.

 

Autor Ivana Miloradović

 

Izvor RTS, 13. maj 2022. 

 

Naslofna fotografija: Reuters/Toby Melville/Pool

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u