Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova; Dačić: Biće toga još

„Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč", rekao je Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova.

„Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč”, rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

„Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno”, rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je preneo da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prišttini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će se u toj borbi rukovoditi našim državnim i nacionalnim interesima, javlja Tanjug.

Selaković je rekao da se nalazimo u veoma teškoj situaciji pošto su naša država i rukovodstvo izloženi velikim pritiscima, da dobrvoljno prihvatimo narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarodnog javnog prava i poretka i to na svoju štetu.

„Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumetaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt departmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju”, naveo je Selaković.

Kako je rekao, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestovala u njemu.

Selaković ističe da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

„Pred nama su burni i važni dani, predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanuel Makron. Zatim slede veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa”, zaključio je Selaković.

 

Izvor Politika, 13. maj 2022. 

Dačić: Još država će povući priznanje

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da će, posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova, broj država koje će povlačiti priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti biti sve veći.

„Nastavak akcije povlačenja priznanja “Kosova“ je logični odgovor na to što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za prijem u Savet Evrope“, izjavio je Dačić za Tanjug.

On je kazao da akcija Beograda „ruši njihov koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo“.

„Ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna “Kosovo“. Situacija je drastično promenjena u poslednjim godinama, 22 zemlje su povukle priznanje “Kosova“. Sada je taj broj u našu korist, od 193 članice Ujedinjenih nacija, njih 100 ne priznaje Kosovo“, napomenuo je Dačić.

„Posle nastavka naše akcije povlačenja priznanja, taj broj će biti sve veći, jer je važnost principa teritorijalnog integriteta sada na najvišoj ceni u međunarodnoj zajednici. Valjda taj princip važi i za Srbiju i njen teritorijalni integritet“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova.

„Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč“, rekao je Selaković.

 

Izvor Sputnjik, 13. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: mfa.gov.rs

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u