Борис Џонсон

London preti Briselu: Ako ne popustite, reagovaćemo jednostrano

Očekuje se da će vlada u Londonu sutra predstaviti planirane zakone koji bi Velikoj Britaniji omogućili da izmeni delove sporazuma o Bregzitu

Britanski premijer Boris Džonson danas je još jednom zapretio da će jednostrano izmeniti sporazum o Bregzitu sa Evropskom unijom koju krivi za političku krizu u Severnoj Irskoj.

Džonson je rekao da će biti „neophodno delovati“ ako EU ne pristane da revidira trgovinska pravila posle Bregzita, za koja London tvrdi da narušavaju delikatnu političku ravnotežu Severne Irske.

Džonson je danas razgovarao iza zatvorenih vrata sa liderima vodećih političkih partija Severne Irske, koje je pozvao da okončaju političku blokadu.

Ali, njegova javna poruka bila je usmerena ka EU koju je optužio da odbija da popusti po pitanju graničnih provera posle Bregzita.

„Nadam se da će EU promeniti stav. Ako to ne učini, biće neophodno delovati“, naveo je Džonson.

Republika Irska, članica EU, upozorila je da bi jednostrani potez Velike Britanije mogao da ugrozi ceo trgovinski sporazum Brisela i Londona za period posle Bregzita.

Na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima u Severnoj Irskoj najviše mandata dobila je irska nacionalistička partija Šin fejn koja zagovara ujedinjenje sa Republikom Irskom. To je prvi put da je Šin fejn, stranka povezana sa nekadašnjom Irskom republikanskom armijom, osvojila najviše glasova.

Demokratska unionistička partija (DUP) Severne Irske, koja je za opstanak zajedničke države sa Velikom Britanijom, osvojila je drugo mesto na izborima i blokirala konstituisanje parlamenta u Belfastu. Najavila je nastavak bojkota dok vlada u Londonu ne ukine trgovinska pravila za period posle Bregzita.

Prema pravilima o podeli vlasti u Severnoj Irskoj, rezultati izbora znače da partiji Šin fejn pripada mesto premijera, a da DUP treba da ima zamenika predsednika vlade.

Vlada ne može da bude formirana dok se oba mesta ne popune, a DUP tvrdi da neće učestvovati u vlasti ako ne budu ukinute granične kontrole robe koja u Severnu Irsku stiže iz Velike Britanije.

Aranžmani za Severnu Irsku posle Bregzita su najosetljivije pitanje u procesu razlaza Ujedinjenog Kraljevstva od EU, okončanog na kraju 2020. godine.

Prema Protokolu, na granici između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, nezavisne države i članice EU, nema carinske kontrole i drugih provera, jer je otvorena granica ključni stub mirovnog procesa kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj.

Međutim, na granici se ipak vrše provere određene robe koja u Severnu Irsku ulazi iz Velike Britanije, poput mesa i jaja. Tome se protive DUP i drugi severnoirski unionisti koji tvrde da je time stvorena barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koja šteti kompanijama i podriva britanski identitet pristalica jedinstvene države sa Velikom Britanijom.

Sa druge strane, Šin Fejn i druge nacionalističke i nesvrstane stranke, koje su u zbiru dobile većinu glasova na prošlonedeljnim izborima, žele da Protokol o Severnoj Irskoj ostane na snazi.

Džonson optužuje EU da žmuri na činjenicu da postojeći aranžmani ne donose rezultat i tvrdi da njegova vlada želi izmenu, a ne poništavanje sporazuma sa Briselom.

EU navodi da se o sporazumu ne može ponovo pregovarati, ali da je spremna na fleksibilnost radi ublažavanja trenutne situacije.

Džonson je rekao da će njegova vlada parlamentu „izneti detaljniju procenu i sledeće korake u narednim danima“. Očekuje se da će vlada sutra predstaviti planirane zakone koji bi Velikoj Britaniji omogućili da izmeni delove sporazuma o Bregzitu.

Za usvajanje takvih zakona biće potrebni meseci, ali bi jednostrani potez Londona naljutio EU, koja bi uzvratila pravnim potezima i potencijalno trgovinskim sankcijama. EU je najveći ekonomski partner Velike Britanije.

 

Izvor Beta/AP/Danas, 16. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tolga Akmen/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u