Masovne dojave o bombama u Beogradu; Vulin: Specijalni rat protiv Srbije

"Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo", tvrdi ministar Vulin povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama

Nakon pretećih dojava o postavljenim bombama u beogradskim osnovnim školama, stigla je nova pretnja da su postavljene bombe na mostovima u Beogradu, kao i u tržnom centru „Stadion“, potvrđeno je RTS-u u MUP-u. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio je i da je beogradskom „Vodovodu“ stigla poruka o navodno postavljenoj bombi.

U MUP-u kažu da je među lokacijama gde su dobijene dojave o bombama Brankov most, Most Gazela, Novi železnički most, kao i Pančevački most.

Policijske ekipe su na terenu i proveravaju svaku dojavu, kažu u MUP-u.

Dojava o bombi stigla je i u tržnom centar „Stadion“ u Beogradu.

Utakmica između fudbalera Voždovca i Partizana, koja je trebalo da se igra od 16.30, zbog dojave o bombi pomerena je za 20.30.

Vesić: Dojave o bombama u „Vodovodu“, neće biti problema sa vodosnabdevanjem

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ dobilo je dojavu da su u svim proizvodnim pogonima postavljene eksplozivne naprave.

U skladu sa zakonom i propisima koji regulišu ovakve situacije, „Vodovod“ je, zajedno sa policijom, preduzeo sve mere kako bi se izvršile provere i kako bi se nesmetano nastavio proces proizvodnje pijaće vode, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je istakao da je policija prisutna i da vrši provere na pomenutim lokacijama.

„Beograđanke i Beograđani ne bi trebalo da budu zabrinuti jer će ‘Vodovod’ i u ovakvim uslovima obezbediti nesmetano snabdevanje vodom. Više je nego jasno da se naša zemlja, kao i naš grad, nalaze pod organizovanim sajber napadom nepoznatog protivnika, čiji je cilj da se poremeti normalan život u Srbiji i Beogradu, kao i da budemo sprečeni da samostalno i slobodno donosimo odluke koje se tiču naše budućnosti“, rekao je Vesić.

Grad Beograd će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje, a siguran sam da će nadležni organi znati da utvrde ko vodi ovaj specijalni rat protiv Srbije, ali i Beograda“, poručio je Vesić.

Komentarišući podatak da saobraćaj na mostovima nije obustavljen nakon lažnih dojava o bombi, Vesić je rekao da nije bilo potrebe za tim jer je policija, vodeći se ranijim najavama u školama, postupala preventivno i pojačala obezbeđenje svih važnih infrastrukturnih objekata i institucija u gradu.

Danas je čak 97 osnovnih škola u Beogradu, kao i pojedine srednje škole dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola, utvrđeno je da su dojave bile lažne.

Škole će blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave tokom sutrašnjeg dana.

 

Izvor RTS, 16. maj 2022.

  

Vulin: Specijalni rat protiv Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da se protiv Srbije vodi specijalni rat. Ističe da napade nije pokrenuo i sproveo pojedinac, već tvrdi da su u pitanju masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje.

Ministar Aleksandar Vulin u saopštenju ističe da sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća i privrednih društava.

„Samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima“, ističe Vulin.

Kaže da o tome koliko je napad organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden.

„Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu“, navodi Vulin u saopštenju.

Poziva građane da budu disciplinovani i uzdržani, da ne podležu panici i da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši preglede napadnutih ustanova i da normalizuje život. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom“, piše u saopštenju.

Vulin ističe da su sve zakonom predviđene policijske radnje izvršene pravovremeno i detaljno.

„Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo“, tvrdi Vulin povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama.

 

Izvor RTS, 16. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

BONUS VIDEO

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u