RPC: Ruski monasi bi mogli biti proterani sa Svete gore

To može biti povezano sa predstojećom posetom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Svetoj gori, izjavio je sekretar za međuverske odnose u Odeljenju za spoljne crkve veze RPC Dimitrij Safonov

Ruska pravoslavna crkva se plaši da ruski monasi mogu biti oterani sa Svete gore. To može biti povezano sa predstojećom posetom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Svetoj gori, izjavio je sekretar za međuverske odnose u Odeljenju za spoljne crkve veze RPC Dimitrij Safonov.

„Planirana je poseta patrijarha Vartolomeja Svetoj gori krajem maja i moguće je da će to da se poklopi sa policijskom akcijom koju su već izvodili policajci Grčke prema monasima manastira Esfigmena koji se ne slažu sa politikom Vartolomeja. Ne kažem da je manastir Esfigmen bio u pravu, to je poseban razgovor, ali to je bio presedan: političko proterivanje monaha, nasilno, uz upotrebu sile, uz upotrebu specijalnih sredstava. Plašimo se da, možda, isto preti i ruskom monaštvu, ruskim monasima Svete Gore“, rekao je sveštenik na konferenciji za štampu.

On je podsetio da politička vlast nad Svetom gorom pripada Grčkoj.

„Patrijarh Vartolomej je nedavno bio u poseti Grčkoj, gde je imao sastanak sa premijerom (Kirijakosom Micotakisem), od koga je dobio, kako pišu mediji, pozivajući se na otvorene izvore, pristanak za proterivanje ruskog monaštva sa Svete Gore“, dodao je predstavnik RPC.

 

Izvor Sputnjik, 16. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u