Владике СПЦ током радног дела Светог архијерејског сабора у крипти Храма Светог Саве, Београд, 25. мај 2021. (Фото: spc.rs)

SPC priznala najširu autonomiju Ohridskoj arhiepiskopiji

Dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan, navodi se u saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora SPC

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve
za javnost (16. maja 2022.)

Primivši akt Svetog Arhijerejskog Sinoda „Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije” kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, i izražava nadu da će Srpska Pravoslavna Crkva bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa, Sveti Arhijerejski Sabor je odlučio:

– sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine;

– pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje;

– vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske Pravoslavne Crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan;

– u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska Pravoslavna Crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za „realpolitičke”, „geopolitičke”, „crkvenopolitičke“ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima;

– i, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama.

 

Izvor Spc.rs, 16. maj 2022. 

Ruska crkva pozdavlja odluku SPC

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske crkve da obnovi kanonsko opštenje s Makedonskom crkvom, izjavio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske Patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov.

„Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske sestrinske crkve da obnovi kanonsko opštenje sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, Ohridskom arhiepiskopijom“, rekao je Balašov, ističući da to predstavlja „prevazilaženje poluvekovnog crkvenog raskola“.

Ranije je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve objavio saopštenje o „Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji“, u kojem je priznao kanonski status MPC i saopštio o ponovnom uspostavljanju bogoslužbenog opštenja sa njom. Istovremeno, napominje se da će u dijalogu o budućem i konačnom kanonskom statusu MPC rukovodstvo SPC delovati isključivo u skladu sa kanonskim i crkvenim normama i principima „bez geopolitičkog i crkvenopolitičkog” pristupa, prenosi Sputnjik.

SPC prethodno nije priznala deo koji se od nje otcepio u Severnoj Makedoniji pod nazivom „Makedonska pravoslavna crkva“, koju su kao takvu priznale makedonske vlasti i Vaseljenska patrijaršija.

S tim u vezi, sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, protojerej Igor Jakimčuk poručio je da Ruska pravoslavna crkva (RPC) priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Severnoj Makedoniji.

 

Izvor Politika, 16. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u