Predajom Ukrajinaca završena bitka za Marijupolj; Zelenski: Heroji su nam potrebni živi

„Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi. To je naš princip”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju

Više od 260 ukrajinskih boraca, među njima i neki koji su teško ranjeni, evakuisano je noćas iz kompleksa čeličane Azovstalj u Marijupolju i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom, saopštila je ukrajinska vojska.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su 53 teško ranjena borca odvedena u bolnicu u Novoazovsk, istočno od Marijupolja, a dodatnih 211 boraca evakuisano je do Olenivke humanitarnim koridorom.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedeljak da je postignut dogovor da ranjeni vojnici napuste kompleks čeličane radi lečenja u gradu koji je u rukama proruskih separatista.

Malijar je rekla da će biti ugovorena razmena za njihov povratak kući.

Ona je dodala da su u toku misije da se spasu ostali borci u čeličani, poslednjem uporištu otpora u južnom lučkom gradu Marijupolju, prenela je Beta.

Sinoć kada je pao mrak, nekoliko autobusa krenulo je iz čeličane uz pratnju ruskih vojnih vozila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je evakuacija boraca iz Azovstalja na teritoriju pod kontrolom separatista spasila njihove živote.

„Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi. To je naš princip”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

„Naša vojska i obaveštajna služba počeli su operacije da spasu branioce Marijupolja. Rad se nastavlja da se momci vrate kući i za to je potrebno pažljivo delovanje i vreme”, rekao je Zelenski.

 

Izvor Politika, 17. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Alexander Ermochenko/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u