Podignuta prva optužnica za zločine nad Srbima u „Oluji”

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji „Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjene osobe.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji „Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovnistva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu, javlja Tanjug.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

 

Izvor Politika, 18. maj 2022. 

 

Foto: Gabriel Bouys/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u