Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference following a NATO summit, in Brussels, Belgium, March 24, 2022. Reuters/Gonzalo Fuentes

Turska blokirala ulazak Švedske i Finske u NATO

Alijansa je danas planirala da razmotri zahteve koje su podneli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare, pregovori nisu počeli

Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.

Prema informacijama agencije, Alijansa je danas planirala da razmotri zahteve koje su podneli ambasadori Finske i Švedske za ulazak njihovih država u NATO, čime bi se označio početak postupka prijema u organizaciju, ali zbog stava Ankare, pregovori nisu počeli.

Turska strana je jasno stavila do znanja da trenutno ne može da odobri njihov početak, piše DPA.

Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 16. maja izjavio da Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, kao i da prema njegovim rečima, Turska ne može da poveruje uveravanjima tih zemalja da neće podržavati teroriste.

Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.

 

Izvor Sputnjik, 18. maj 2022. 

 

Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u