Orban: Konzervativci moraju da oslobode institucije u Briselu i Vašingtonu

„Moramo da koordiniramo naše akcije, dok se suočavamo sa velikim testom, 2024. će biti odlučujuća godina”, izjavio je Orban

Konzervativci u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama moraju se zajedno boriti da „oslobode” i preuzmu institucije u Vašingtonu i Briselu od liberala koji prete zapadnoj civilizaciji uoči američkih izbora 2024. godine, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„Progresivni liberali, neomarksisti ošamućeni snom na javi, ljudi koje finansira Džordž Soroš i promoteri otvorenih društava silno žele da unište zapadni način života koji i vi i mi toliko volimo”, izjavio je Orban na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), najistaknutijem skupu američkih konzervativaca, koji se održava u Budimpešti, prenosi Rojters.

Orban je dodao da će sledeći predsednički izbori u SAD-u na kojima bi Donald Tramp mogao da se kandiduje za drugi mandat u Beloj kući i glasanje za Evropski parlament 2024. godinu učinilo ključnom.

„Moramo da koordiniramo naše akcije, dok se suočavamo sa velikim testom, 2024. će biti odlučujuća godina”, izjavio je Orban, prenosi Rojters.

On je izneo 12 tačaka za koje je rekao da su ključne za obezbeđivanje dominacije konzervativizma, uključujući „igranje po sopstvenim pravilima, zalaganje za nacionalne interese u spoljnoj politici i sticanje kontrole nad medijima”.

„Moramo ponovo osvojiti institucije u Vašingtonu i Briselu”, naveo je on, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Orbana, koji je izabran za četvrti uzastopni mandat nakon ubedljive izborne pobede u aprilu, mnogi pobornici američke tvrde desnice vide kao model zbog njegove oštre politike prema imigraciji i podrške porodičnim vrednostima i hrišćanskom konzervativizmu.

EU je optužila Orbana za preuzimanje kontrole nad medijima i pravosuđem i bogaćenje njegovih saradnika javnim sredstvima, a on negira bilo kakvu korupciju, navodi britanska agencija.

 

Izvor Politika, 19. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: Foto: Reuters/Bernadett Szabo

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u