German Chancellor Olaf Scholz speaks to the media during a joint news conference with Danish Prime Minister Mette Frederiksen following talks at the Chancellery, in Berlin, Germany, February 9, 2022. Michele Tantussi/Pool via REUTERS

Šolc: Članstvo Ukrajine u EU ne bi bilo pošteno prema balkanskim zemljama

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU, prenosi Tanjug

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos „ruskoj invaziji”. Pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo bi nepravedno prema „balkanskim državama” koje žele da postanu članice Unije.

„Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu”, rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu uoči sastanka lidera EU.

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU, prenosi Tanjug.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine posle rata tako što će osnovati fond solidarnosti koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra.

„Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde”, poručio je Šolc koji će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji.

 

Izvor Politika, 19. maj 2022.

 

Foto: Michele Tantussi/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u